Kertes nakon 15 godina oslobođen optužbi

2159

Viši sud u Beogradu oslobodio je danas optužbi za nezakonitu dodelu državnih stanova 2000. godine tadašnju sekretarku Vlade Srbije Živku Cicu Knežević, ministra Branislavu Ivkoviću i direktora Savezne uprave carina Mihalja Kertesa.


Ovo je prvostepena presuda, izrečena nakon 15 godina od pokretanja ovog procesa 2002. godine, od kojeg je sud u sredu razdvojio postupak protiv supruge nekadašnjeg predsednika SRJ Mirjane Marković i još troje optuženih.

Na današnju presudu tužilaštvo ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Sud je zaključio da tokom suđenja nije dokazano da su optuženi izvršili krivična dela za koja se terete.

Kertes se tereti da je Ivakovića, koji je bio predsednik vladine Komisije za dodelu stanova i Živkovićevu, kao člana te Komisije, podstrekivao da mu dodele stan iako prema zakonu za to nije ispunjavao uslove, jer je već bio vlasnik otkupljenih stanova.

Što se tiče Mirjane Marković, njoj će suđenje biti nastavljeno 22. februara. Markovićevoj se sudi u odsustvu za krivično delo zloupotreba službenog položaja podstrekivanjem, jer je u bekstvu i za njom je raspisana međunarodna poternica. Zato se na optuženičkoj klupi u februaru mogu očekivati samo još Živka Knežević, kojoj se suđenje nastavlja za druga krivična dela, zatim Miloš Lončar i Danilo Pantović.

Prema optužnici, Markovićeva se tereti da je kao predsednica direkcije JUL-a Živku Knežević podstrekla da dodeli stan dadilji svog unuka Iloni Pešić, iako ona nije ispunjavala zakonom predviđene uslove.

Pogledaj: Poznati građani opštine Bačka Palanka – MIHALJ BRACA KERTES

Predstavnici Generalnog tužilaštva Ruske Federacije 2010. godine saopštili su da ona u toj državi uživa status političke izbeglice i da ne može da bude uhapšena po poternici srpskog Interpola, koja je raspisana za njom 2005. godine i još je na snazi. Na ovoj optužnici je i nekadašnji šef Državne bezbednosti Jovica Stanišić, ali je sud doneo odluku o prekidu postupka protiv njega, zbog ponovljenog suđenja za ratne zločine koji se protiv njega vodi pred Mehanizmom u Hagu, koji je nastavio rad nedavno zatvorenog Haškog tribunala.

Pogledaj: Kertes oslobođen optužbi

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here