У Бразилу три дана жалости због смрти Пелеа, сахрана у уторак

Краљ фудбала преминуо је јуче у 82. години у болници, где се лечио од тешке болести

Фото: АП

Бразилски председник Жаир Болсонаро прогласио је три дана жалости поводом смрти легендарног фудбалског шампиона Пелеа.


Краљ фудбала преминуо је 29.12. у 82. години у болници, где се лечио од тешке болести.

Влада Бразила саопштила је да је Пеле био „један од највећих спортиста свих времена“, пошто је једини фудбалер са три титуле светског првака.

Жаир Болсонаро, који ускоро одлази са функције председника, изразио је саучешће његовој породици и објавио на Твитеру да је Пеле кроз фудбал „прославио име Бразила“ и претворио ову игру у „уметност и уживање“.

Новоизабрани председник Луз Ињасио Да Силва саопштио је да је имао привилегију да уживо гледа Пелеа како игра и да би он са лоптом увек направио нешто посебно.

Фудбалски савез Бразила објавио је да је „Пеле био много више од највећег спортисте свих времена“ и прави израз победничког бразилског менталитета и да му је нација захвална на заоставштини.

Председник Фифе Ђани Инфантино упутио је саучешће Пелеовој породици и пријатељима, као и читавом Бразилу и рекао је да је он „давно достигао бесмртност“ и да ће „зато заувек бити са нама“.

Немачки освајач Светског првенства Франц Бекенбауер рекао је да је „фудбал изгубио највећег у својој историји“, а он лично „јединственог пријатеља“.

„Фудбал ће бити твој заувек. Почивај у миру, Пеле“, рекао је бивши немачки ас.

Од Пелеа су се порукама опростили бројни светски фудбалски клубови, укључујући Реал Мадрид, Манчестер јунајтед, Барселону, као и актуелне и бивше звезде из света фудбала и осталих спортова – Лионел Меси, Клијан Ембапе, Роналдињо, Габријел Батистута, Рафаел Надал, Луис Хамилтон и многи други.

Бдење у понедељак, сахрана дан касније

Фудбалски клуб Сантос саопштио је вечерас да ће се бдење поводом смрти прослављеног бразилског играча Пелеа обавити у понедељак, а дан касније ће се одржати сахрана њиховог бившег играча.

Бдење за највећег фудбалера свих времена биће одржано на стадиону Урбано Калдеира, где је задивио свет“, наводи се у саопштењу клуба.

Пеле је за Сантос играо од 1956. до 1974. године, а затим је две године провео у Њујорк Космосу.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here