Понављање републичких избора на 35 места и на три за Београд

Гласање на бирачком месту се понавља ако је констатовано да се на том бирачком месту не могу утврдити резултати гласања или ако је гласање на том бирачком месту поништено

Фото: РТВ

У Србији се данас на 35 бирачких места поновљају избори за посланике Скупштине Србије, на којима право гласа има 19.543 бирача.


Данас се поново гласа и за одборнике Скупштине града Београда на три места.

Избори се понављају на бирачким местима на којима није било могуће утврдити резултате гласања на парламентарним изборима одржаним 17. децембра, као и на оним местима на којима су поништени резултати гласања због уочених изборних неправилности.

Реч је о бирачком месту број 32 у Аранђеловцу, 5 и 26 у Коцељеви, 10 у Косјерићу, 4 и 18 у Петровцу на Млави, 6, 22, 25 и 37 у Сврљигу, 25 у Тополи, 16 и 8 у Ћуприји, као и бирачким местима 2 и 12 у општини Бојник.

Гласање се поновља и на бирачким местима 28 и 24 у Бабушници, 23 и 18 у Великом Градишту, бирачком месту број 2, 24 и 45 у Власотинцу, на бирачком месту број 23 у Трстенику, бирачком месту 15 у Жагубици, број 40 у Лебану, број 8 Пландишту, број 24 у Рашки, број 40 у Тутину.

Гласа се и на бирачким местима број 22 и 43 у градској општини Медијана у граду Нишу, као и на бирачком месту број 87 у Суботици.

Избори су поновљени и на четири бирачка места у општини Кула, и то на бирачким местима 1, 7, 21 и 33.

У Београду се гласа на бирачком месту број 73 у градској општини Вождовац и бирачким местима број 15 и 122 на Новом Београду.

Након затварања бирачких места у суботу, локалне изборне комисије у року од 96 часова треба да поднесу Републичкој изборној комисији (РИК) збирни извештај о резултатима на свим бирачким местима која се налазе на њиховој територији.

Рок за подношење приговора траје 72 часа од затварања бирачких места и утврђивања прелиминарних резултата.

Гласање на бирачком месту се понавља ако је констатовано да се на том бирачком месту не могу утврдити резултати гласања или ако је гласање на том бирачком месту поништено.

Уколико гласање у суботу прође без нерелегуларности, Републичка изборна комисија има рок од 96 сати од пријема свих збирних извештаја о резултатима гласања да донесе укупни извештај о резултатима избора који су одржани 17. децембра, односно да прогласи коначне резултате.

Након објављивање коначних резултата, РИК у року од десет дана треба да додели мандате кандидатима за народне посланике по њиховом редоследу на изборној листи, почев од првог кандидата са изборне листе и издаје уверења о избору за народног посланика.

ГИК Београд: Бирачка места отворена на време

Председник Градске изборне комисије (ГИК) Зоран Лукић изјавио је да су јутрос у 7 сати отворена сва три бирачка места у граду Београду.

Подсетио је да грађани данас до 20 сати имају прилику да гласају и бирају одборнике Скупштине града Београда на три бирачка места – у Основној школи Драган Лукић и вртићу Пчелица у општини Нови Београд, као и у Основној школи Вук Караџић – истурено одељење Брђани у општини Вождовац. На ова три бирачка места укупно је уписано 4.629 бирача.

У Србији је јутрос у 7.00 часова почело гласање на 35 бирачких места на којима се понављају избори за посланике Скупштине Србије, као и на три места на којима се понављају избори за одборнике Скупштине града Београда.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here