Од 1. јануара 2024. половни аутомобили са еуро 3 и еуро 4 моторима неће моћи да се увозе

Аутомобили са еуро 3 и еуро 4 моторима неће моћи да се увозе

673

Половна возила са еуро3 и еуро4 мотором од 1. јанура 2024. године неће моћи да се увозе у Србију. То ипак неће утицати на промет већ регистрованих половњака у земљи, али ће донети промене на домаће тржиште аутомобила, објашњавају стручњаци.


Од следеће године половини аутомобили произведени пре 2009. године неће моћи да се увозе у Србију, али тренутно није извесно на који начин ће се та одлука Европске уније спроводити јер надлежне институције у Србији још увек нису донеле одговорајући правни акт у том погледу, указује представник портала Половни аутомобили Петар Величковић.

Такође, како додаје, није извесно ни како ће се ова забрана одразити на цене половњака.

Иначе, према актуеном предлогу Европска комисије, возила која су дошла до краја животног века – која не могу да се поправе, ни да се замене неки од њихових виталних делова, а којих на нивоу ЕУ их има око шест милиона сваке године, неће више моћи да се извозе у треће земље. Величковић, међутим, сматра да то неће направити велике промене на српском тржишту аутомобила.

Величковић објашњава шта се, пре предлогу Европске комисије, посразумева под појмом дотрајала возила.

Према његовим речима, дотрајала возила ЕУ повлачи из употребе у циљу повећања безбедности у саобраћају и смањења загађење, али ће их користити у друге сврхе.

Европска унија је највећи глобални извозник половних аутомобила, највише у Африку, Источну Европу, Централну Азију и Блиски исток. Према подацима за 2020. годину, из Уније је у треће земље извезено 870.000 возила у вредности од 3,85 милијарди евра. Представници домаћег аутомобилског тржишта процењују да се у Србију годишње увезе између 120 и 150 хиљада аутомобила, од којих је чак 95 одсто из Европске уније, те да је број увезених половњака за до пет пута већи него нових аутомобила, као и да је око 70 одсто њих са моторима еуро3 и еуро4 стандарда.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here