Бачка Паланка понела титулу „Екоопштина“

У оквиру националног такмичења „Екоопштина“ општина Бачка Паланка награђена је за "Одрживо управљање отпадом"

Фото: Град Нови Сад

Решавањем еколошких проблема првенствено морају да се баве локалне самоуправе, а један од примера добре праксе је пројекат „Екоопштина“, национално такмичење локалних самоуправа у области заштите животне средине и одрживог развоја.


Најбоље идеје за одрживо управљање отпадом и и отпадним водама, урбану мобилност, енергетску ефикасност зграда и „зелене школе“ могли су да понуде представници 156 локалних самоуправа.

Награђени су: Бачка Паланка, Крушевац, Чајетина, Нови Сад, Врњачка Бања, Сремска Митровица, Врање.

„Град Врање годинама уназад чини напоре како би постигли енергетску ефикасност у највећем броју јавних објеката, у фокусу са нам ове и прошле године били вртићи“, наводи Зорица Јовић, заменица градоначелника Врања.

„Сваки становник има прилику да примарно одвоји отпад у свом домаћинству након чега се тај отпад одвози на секундарну сепарацијиу и не завршава трајно на депонији“, објашњава Тамара Милковић, ЈКП „Комуналије“ из Сремске Митровице.

Више стотина ученика учествовало је у конкурсу за категорију „Зелена школа“, а награђене су школе из Панчева и Великог Орашја.

„Надам се да ће пројекат Екоопштина постати стуб француско- српске сарадње када говоримо о одрживим градовима“, нагласио је Пјер Кошар, амбасадор Француске у Србији.

„Примена зелене агенде за западни Балкан значи много посла да би се смањило загађење ваздуха и очувала природа. Подржавамо активности које теже ка озелењавању привреде у земљи. Посебно је важно информисање младих о климатским изазовима и заштити животне средине“, истиче Пламена Халачева, заменица шефа Делегације ЕУ у Србији.

Заштита животне средине је приоритет Владе Србије, наводе у ресорном министарству. У плану је изградња 359 постројења за пречишћавање отпадних вода, 11.000 километара канализационе мреже, уклањање дивљих депонија, затварање несанитарних депонија.

„Оно што је значајно да се зна јесте да се животна средина може унапредити. Не само преко инвестиција једног министарства него и осталих министарстава због чега можемо да кажемо да у овом моменту алоцирана средства које се имплементирају и која су обезбеђена за унапређење животне средине износе 4,9 милијарди евра“, наводи Сандра Докић, државна секретарка Министарства заштите животне средине.

Потписан је нови споразум о сарадњи са Делегацијом ЕУ у Србији који ће омогућити проширење пројекта Екоопштина као део иницијативе Зелена агенда за Србију.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here