Брнабић о Бачкој Паланци: Нико не може да разуме са чим се један председник општине суочава

Она је подвукла да ће свако ко је одговоран морати да сноси тај терет, те да има људи у Електродистрибуцији који су већ суспендовани, али да мора још да се утврди шта се тачно десило.

Фото: 021.rs

Премијерка Србије Ана Брнабић обишла је данас подручја погођена олујним невременом на територији Новог Сада.


Како је истакла штета ће бити санирана, а утврдиће се и одговорност у случају погибије детета у Бачкој Паланци. Додала је да није проблем да се утврди одговорност председника општине Бачка Паланка, уколико она постоји, али истакла и да сматра да су протести тим захтевом показали да су „политички“, преноси портал 021.rs.

„Што се тиче организатора протеста, разговарала сам и са њима. Они су се жалили на тромост општинске управе. Захтевају смену председника општине. Ја мислим да нико од нас никада није видео овакво невреме. Мислим да нико не може да разуме са чим се један градоначелник или један председник општине суочава након такве девастације. Да ли је могло брже или је могло боље – то не знам, биће анализа па ћемо видети. Да ли различити људи имају различите приоритете? Па да, имају. Неком је први приоритет његова улица, неком је већа улица. На челницима општине је да одреде шта су приоритети за све грађане“, рекла је Брнабић одговарајући на питања новинара.

Како је испричала, јуче док је била у Бачкој Паланци је од људи чула да је боље да нико није имао струју него да је једно дете погинуло, са чиме може да се сложи.

„Али, руку на срце, ако желимо да будемо искрени једни према другима, након 48 сати када немате струју, ви имате протесте… Да могу да вратим то дете или било које дете или ово дете у Новом Саду, тиме што бих ја поднела било какву одговорност, ја бих то учинила. Мислим да треба да учимо из овога што је урађено и да видимо шта додатно треба да урадимо, али ми сви заједно као друштво, зато што људи када траже да им се струја укључи не кажу ‘е, можда негде није безбедно’. У таквим ситуацијама можда треба да учимо да имамо сви заједно више емпатије и стрпљења. Али нисам ни сигурна, можда ни ја нисам у праву“, рекла је премијерка.

Она је подвукла да ће свако ко је одговоран морати да сноси тај терет, те да има људи у Електродистрибуцији који су већ суспендовани, али да мора још да се утврди шта се тачно десило.

„Ми сада уместо да санирамо последице свега тога што пре можемо, да обезбедимо кров над главом, да поправимо школе, ми ћемо да инсистирамо на политичкој одговорности човека, који је, ето, био на челу општине када су се десиле најгоре временске непогоде… Најмањи је проблем сменити председника општине или да он да оставку, али овде се ради о одговорности да покушате да вратите нови живот… Ја сам потпуно уверена да политичари који су најближе народу, а то је ипак локална власт, да разумеју и да осећају и лично колико је то тежак губитак. Не могу да верујем да људски неко то не осећа. Нисам видела да они траже било чију другу одговорност сем председника, што ми такође говори да је то политички скуп. Али добро, увек је одговорност на оном ко вам се најмање свиђа“, навела је премијерка говорећи о протестима у Бачкој Паланци.

Брнабић је коментарисала и тврдње да Новом Саду и Бачкој Паланци, који су највише погођени невременом, нико није притекао у помоћ.

„И Новом Саду и Бачкој Паланци су сви притекли у помоћ, јер да нису и дан данас неки делови не би имали струје, не би рашчистили сво оно дрвеће које је попадало, уништено. Не би пописали штету, не би знали шта треба да се ради“, истакла је.

Одговарајући на питање о њеној најављеној, па демантованој, па реализованој посети Бачкој Паланци, Брнабић је рекла да не зна шта се са тим десило, али да је то потпуно небитно.

„Што се тиче те најаве и тог демантија, ја заиста не знам шта се десило. Као што знате, ја сам и у четвртак и у петак била у Републици Српској. Ми смо у петак заиста имали пун програм. Ја сам имала састанак са премијером РС. Онда смо имали заједничку седницу две владе. Онда смо имали стратешки савет. Онда смо имали и обележавање највећег етничког чишћења на тлу Европе после Другог светског рата. Невероватно је да је неко уопште могао да објави да сам ја тај дан негде другде. Ја сам већ у четвртак била у РС и спавала тамо и у петак имала програм. Шта се десило, заиста не знам“, казала је Брнабић.

Навела је да је у Бачкој Паланци обишла породице које су изгубиле дом, да је изразила саучешће породици која је изгубила сина и са мештанима и представницима општине разговарала даље о санацијама. Истакла је да је посета Бачкој Паланци била за њу изузетно тешка.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here