Челарево – Од дивље депоније до зелене оазе

На месту некадашње дивље депоније биће посађено 6.500 садница

Извор: БАП ВЕСТИ

Велика садња у оквиру четврте сезоне пројекта „Засади дрво“ одржаће се 24. фебруара на месту некадашњег сметлишта у Челареву. Место где се донедавно одлагало смеће из домаћинстава за неку годину постаће зелена оаза, место за одмор, шетњу и опуштање.


Нови екосистем

Површина од око два хектара донедавно је била дивља депонија и сметлиште, а сада је рашчишћена и спремна за садњу око 6.500 садница багрема, сибирског бреста и дуда. Тиме ћемо, осим озелењавања, у оквиру пројекта „Засади дрво“ учинити још једно добро дело и то за пчеле, јер је багрем медоносна врста, па је то још један важан разлог да се прикључите садњи и урадите нешто добро за природу и биодиверзитет.

Слађана Дабић из ЈП „Војводинашуме“ навела је да је данас велики проблем пронаћи слободно земљиште за пошумљавање.

– Недалеко од Бачке Паланке нешто што је било ружно и еколошки неприхватљиво, већ од петка, 24. фебруара, биће један млади засад, који ће, ако му дамо шансу и не будемо га ломили и уништавали, порасти у шуму. Засадићемо око 6.500 садница багрема, сибирског бреста и дуда – каже Слађана Дабић из ЈП „Војводинашуме“ ЗА Мондо и додаје да су медији, са АМГ на челу, одлични промотери и пионири у подизању свести људи и указивању на значај шума.

Она је нагласила да ЈП „Војводинашуме“ годинама подржава иницијативе локалних самоуправа и физичких лица, где као сигуран партнер обезбеђују садни материјал.

– Пружићемо логистику и у случају Бачке Паланке, наша механизација ће бушити рупе, наши стручњаци биће на терену да дају инструкције малим и великим волонтерима, јер ће и школарци бити на садњи – најавила је наша саговорница.

Санирали депонију

Милан Чавић, председник СО Бачка Паланка, навео је раније за Курир да су на тој локацији мештани Челарева одлагали отпад током чак четири деценије.

– Општина Бачка Паланка издвојила је велика средства да се рашчисти некадашња дивља депонија која је постојала деценијама. Три месеца је било потребно да се она санира и рекултивише. Било је преко 20.000 кубних метара смећа које је однето на другу локацију.

Адрија медија група и dm drogerie markt заједно са институционалним партнерима већ четири године организовано пошумљавају многе локације широм Србије.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here