Геронтолошки центар Бачка Паланка обележио крсну славу

Празник посвећен бесребреницима Козми и Дамјану, заштитницима ове и лекарске професије

У Геронтолошком центру Бачка Паланка заједно, у задовољству, корисници услуга и запослени Установе, у присуству свештеника наше парохије, освећењем водице, славског колача и жита, обележили су празник посвећен бесребреницима Козми и Дамјану, заштитницима ове и лекарске професије, а који је, такође и крсна слава многих породица у Србији.

Браћа по телу, родом из Азије, бесребреници Козма и Дамјан, у народу познати као Свети Врачи, уче нас да у своме раду покажемо оно што је најважније у човеку, најважније и за свако православно биће – љубав и бригу за ближње. Према предању, а записао је и владика Николај Велимировић, свети Козма и Дамјан сијали су добрим делима, па добише од Бога дар исцељења и дароваше здравље душама и телима, лечећи сваку слабост и сваку немоћ.

Запослени у Геронтолошком центру Бачка Паланка, преузели су на себе велику одговорност и бригу за некога ко је у старости и у стању велике потребе за помоћ. Геронтолоски центар Бачка Паланка основан је 1991. године, оснивач је Влада Републике Србије. Капацитета 110 лежајева, Установа има безбедно окружење за боравак корисника запослених и других лица.

Састоји се од три објекта, који су функцинално повезани у једну целину

Крило А објекта са 31-им местом за физички и психички релативно очуване кориснике. Има 12 стамбених јединица са санитарним чворовима, дневни боравак, библиотеку, трпезарију кухињу, салу за индивидуални и групни рад, магацински простор, вешерај.

Крило Б са 70 смештајних места спратни је објекат, намењен непокретним, односно покретним корисницима.

Централни део зграде дома такође је спратни објекат. У приземљу је велики хол за организовање разних манифестација, ту су и амбуланта, простор за радну терапију, сала за физикалну терапију и фризерски салон. На срату су гарсоњере за смештај 9 корисника, пет канцеларија и архива.

У Служби за здравствену заштиту лекар, медицински техничари и физиотерапеут спроводе дијагностичке поступке и предузимају све мере за лечење корисника. У Служби за општу негу, исхрану и хигијену, неговатељице, фризери, куварице, спремачице, одржавају и развијају навике корисника везане за личну хигијену, хигијену простора, купају непокретне и помажу полупокретним корисницима, обезбедјују храну, помажу у шетњи.

У Служби за стручно социјални рад су један социјални радник и један радни терапеут. Они обављају послове пријема и смештаја корисника, праве индивидуалне планове за кориснике, воде матичне књиге и прописану документацију, пружају стручну помоћ и подршку корисницима. Организују радну терапију са корисницима, заједничке активности, културно-забавне и спортске манифестације, посете, прославе.

Служба за дневне услуге у заједници обухвата рад неговатељица и геронтодомаћица (пружање услуга кућне неге и помоћи у кући), која се пружа од 2004. године, као и рад клубова Геронтолошког центра за стара и одрасла лица. Клубови за стара и одрасла лица засада постоје и успешно раде у Товаришеву, Младенову, Новој Гајдобри, Пивницама и Челареву. Својим члановима прућају услуге социјалног рада, задовољење свакодневних социјалних потреба, образовне, кутурно-уметничке, рехабилитационе, рекреативне и забавне активности.

„Старост сама по себи није болест, али је болест и немоћ неретко прате. Зато сви у Дому морају бити пажљиви, али јаки за кориснике његових услуга. Морамо пазити да не заборавимо да свако животно доба има и своје специфичне вредности и лепоте, па је тако и са старошћу. Старост може бити, како каже и назив традиционалне октобарске манифестације Геронтолошког центра – „Сунчана јесен живота“. На свима је да се трудимо да тако буде, за све оне који потраже услуге Установе. Трудимо се да им на најбољи начин обезбедимо- становање, исхрану, негу, здравствену заштиту, услуге социјалног рада, окупационе, културно-забавне активности, поштујући њихове потребе, способности, интересовања. Услове живота и рада у нашем Дому стално побољшавамо, захваљујући доброј сарадњи са надлежним институцијама, од републичког до локалног нивоа, донаторима, спонзорима, пријатељима Дома. Задовољство нам је да је старима, корисницима наших услуга, на услузи и нови молитвени кутак у окриљу Дома, у коме смо и обележили крсну славу“ – поручују из Геронтолошког центра.

Корисници услуга и запослени у Геронтолошком центру Бачка Паланка захвалили су свештеницима на посети и на свачаном чину, пожелели су свима срећну славу, здравље, напредак, љубав, мир у души. Исте жеље упутили су и медицинским радницима, којима су Свети Врачи такође крсна слава.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here