Општини Бачка Паланка средства за унапређење родне равноправности

Координационо тело Владе Србије уручило новац за пројекте локалних самоуправа

Координационо тело Владе Србије за родну равноправност уручило је у среду (20.09.) укупно 4,3 милиона динара за пројекте девет локалних самоуправа усмерене ка унапређењу родне равноправности.


Уговори су данас у Влади Србије уручени представницима градова Крушевац, Зајечар, Ужице и општина Бачка Паланка, Деспотовац, Петровац на Млави, Трстеник, Алексинац и Кнић јер су „показале спремност и препознале значај укључивања родне перспективе у своје планове рада“, наводи се у саопштењу тог Координационог тела.

Посебна саветница председнице Координационог тела Гордана Предић изјавила је по уручењу уговора да се може говорити о унапређењу родне равноправности и бољем положају жена уколико се политике које се доносе на републичком нивоу не пренесу на локални ниво.

Предић је додала да је доношењем Закона о родној равноправности обавеза сваке локалне самоуправе да формира локалне механизме за родну равноправност, како би се дошло до ефикасније имплементације законодавног и стратешког плана.

Заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Пламена Халачева рекла је да данашњом доделом уговора за нових девет општина сада има укупно 39 локалних самоуправа које активно учествују у Програму за родну равноправност.

„Видим комплементарност ове акције са свим програмима и активностима усмереним на унапређење женских права у Србији и на то да цео регион буде праведнији и родно равноправнији. ЕУ ће наставити да подржава власти на републичком и локалном нивоу, као и све друге заговорнике родне равноправности“, рекла је Халачева.

Координационо тело Владе Србије бесповратна средства је доделило у сарадњи са агенцијом Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (УН Wомен), уз финансијску подршку Европске уније.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here