Посета француске делегације Општини Бачка Паланка

Потписан је и споразум о сарадњи

У среду, 24. маја 2023. године, председник општине Бачка Паланка Бранислав Шушница, заједно са својим сарадницима, дочекао је у згради Општине делегацију Француске, коју су чинили: Пјер Сенешал – потпредседник Заједнице општина Ланс-Лијевен, Гаетан Буаје – директор вода и мрежа водоснабдевања у Заједници општина, Пјер Форжеро – начелник области Артоис-Доуаисис, Веолиа Франце и Франсоа Гзавије Кованди – аташе за сарадњу Амбасаде Француске.


Након разговора са француским колегема и упознавања их са радом, начином функционисања и предностима општине Бачка Паланка, гости и домаћини обишли су фабрику воде, која је у склопу ЈКП „Комуналпројект“. Уз обилазак фабрике презентован им је технолошки поступак производње воде од стране стручног кадра.

Повод ове посете био је боравак представника наше општине, као победника прошлогодишњег конкурса Екоопштина, градовима Лил и Ланс у Републици Француској. Подсећања ради, у циљу развијања француско-српске сарадње на тему одрживих градова, Амбасада Француске у Србији је прошле године објавила конкурс ЕКООПШТИНА у четири кључне категорије: управљање отпадом, управљање водом, енергетска ефикасност зграда и паметни градови.

Победници конкурса, који су посвећени еколошкој транзицији, награђени су студијском посетом Француској. Општина Бачка Паланка конкурисала је у две категорије: одрживо управљање водом и енергетска ефикасност зграда. У обе наведене категорије наша општина заузела је прво место. Пројекти су оцењени највишим оценама стручног жирија, што нас је квалификовало за освајање првих награда.

Током боравка наше делегације у Француској договорено је да Општина Бачка Паланка и Заједница општина Ланс-Лијевен успоставе сарадњу у области заштите животне средине, ослањајући се на конкурс Екооштина.

Потписивање Споразума о партнерству између Општине Бачка Паланка и Заједнице агломерације Ланс-Лијевен уприличен је у четвртак, 25. маја 2023. године, на семинару Екоопштина за 2023. годину у хотелу Хајат у Београду, уз присуство Њ.Е. Пјера Кошара – амбасадора Француске у Србији и Сандре Докић – државног секретара у Министарству заштите животне средине.

Пре потписивања споразума председник општине Бранислав Шушница и Њ.Е. Пјер Кошар обавили су неформални састанак на коме су разговарали о будућој сарадњи, како у области животне средине тако и у областима културе, туризма и спорта.

Као прошлогодишњи победници у категорији управљања водом имали смо прилику да презентујемо Стратегију управљања водом за општину Бачка Паланка. Наша Општина ће и ове године учествовати на конкурсу Екоопштина, са надом да ће бити успешна као и претходне године.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here