Права и обавезе станара у стамбеним заједницама

Шта стоји у Одлуци о општим правилима кућног реда у стамбеним и стамбено-пословним зградама коју је усвојила Скупштине општине Бачка Паланка?

На основу Закона о становању и одржавању зграда, Скупштина општине Бачка Паланка, на својој 14. седници, одржаној 2. јуна 2017. године донела је Одлуку о општим правилима кућног реда у стамбеним и стамбено-пословним зградама.


Да би грађани били упознати са својим обавезама и правима у вези ове тематике и  делокругу управника, предочићемо вам основне информације.

Стамбена зграда је зграда намењена за становање и користи се за ту намену, а састоји се од најмање три стана. Стамбено-пословна зграда је зграда која се састоји од најмање једног стана и једног пословног простора. Посебан део зграде је посебна функционална целина у згради која може да представља стан, пословни простор, гаражно место или гаражни бокс.

Заједнички делови зграде су делови зграде који не представљају посебан или самостални део зграде, који служе за коришћење посебних делова или самосталних делова зграде, односно згради као целини. У заједничким просторијама, заједничким деловима зграде и заједничком ограђеном простору који припада згради, забрањено је држати друге ствари, осим оних које су нужне за њихово наменско коришћење. Са овим претходним, заједничке инсталације, опрема и уређаји зграде служе за потребу свих станара и станари су дужни да их користе са пажњом доброг домаћина и да их чувају од оштећења и квара.

Земљиште за редовну употребу је земљиште испод и око објекта које испуњава услове за грађевинску парцелу и које је по спроведеном поступку, у складу са законом којим се уређује планирање и изградња, постаје катастарска целина.Органи управљања зградом, у смислу ове одлуке јесу скупштина стамбене заједнице (чине је сви власници станова и других посебних делова зграде) и управник или професионални управник.

Стамбена заједница има статус правног лица са свим надлежностима и обавезама: регистрација у Регистру стамбених заједница, матични број, ПИБ, текући рачун. Више о претходном можете сазнати на сајту Општине Бачка Паланка где су објaвљени Службени листови Општине БачкаПаланка бр. 17/2017 и 35/2017, као и на сајту Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Регистрација стамбене заједнице се врши у Општинској управи Општине Бачка Паланка, Одељење за привреду – Служби за имовинско-правне и стамбене послове, код регистратора стамбених заједница.

Текуће одржавање објекта јесте извођење радова ради спречавања оштећења која настају употребом објекта или ради отклањања тих оштећења, а састоје се од прегледа, поправки и предузимања превентивних и заштитних мера односно сви радови којима се обезбеђује одржавање објекта на задовољавајућем нивоу употребљивости, ако се њима не мења спољни изглед зграде и ако немају утицај на заједничке делове зграде и њихово коришћење.

Инвестиционо одржавање је извођење грађевинско-занатских, односно других радова зависно од врсте објекта у циљу побољшања услова коришћења објекта у току експлоатације.

Управник стамбене заједнице се одређује на три начина: станари га између себе бирају или бирају професионалног управника, а у случају да се не могу договорити, уводи се принудна управа и поставља се професионални управник. У општини Бачка Паланка постоје четири професионална управника стамбених заједница.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here