Кестење из рерне – јесење задовољство готово за 20 минута

Зашто треба јести кестен?

Foto: Canva

Кестен је сластан укус и плод због ког се највише радујемо јесени, а мало је познато да је он права ризница здравља.


Кестен има пријатан и слаткаст укус, и често се користи и као додатак сланим јелима. У 100 грама кестења налази се 131 калорија, али и још много, много тога!

Зашто треба јести кестен?

Од витамина су најзаступљенији витамин Ц (26,7 мг), затим Е, А и витамини из Б комплекса, а од минерала садржи највише калцијума, магнезијума (чак 54 милиграма), цинка, гвожђа, бакра и мангана. Кестен има и одличну пропорцију омега-3 и омега-6 масних киселина и све есенцијалне аминокиселине!

Овај плод обилује протеинима, влакнима и мастима, а врло је популаран јер брзо пружа осећај ситости, помаже кардиоваскуларном здрављу, дигестивном здрављу, користи се у исхрани дијабетичара, особа с високим крвним притиском, анемијом и људима осетљивим на глутен, јача кости и зубе, стимулише функције нервног система…

Како испећи кестен у рерни?

Врло укусан печен кестен може се припремити и код куће, а за то вам чак није неопходна ни специјална посуда за печење, односно тепсија с рупицама, већ можете искористити било коју стару велику тепсију!

Након што добро оперете и осушите кестење, оштрим ножем направите резове на средини сваког кестена. Поређајте их у шерпици, прелијте с мало воде и додајте прстохват соли. Чим вода проври, одмах склоните кестење из с рингле, пребаците их из шерпе у тепсију и ставите је у рерну претходно загрејану на 220 степени.

Довољно је пећи кестење око 15 минута, а потом их прекријте крпом или убаците у затворену пластичну посуду или кесу. Нека одстоји тако десетак минута како бисте лепше ољуштили кору.

Пријатно!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here