Радни састанак Штаба за ванредне ситуације поводом Међународног дана цивилне заштите

Саопштење за јавност Општине Бачка Паланка

462
Фото: Општина Бачка Паланка

Поводом 1. марта Међународног дана цивилне заштите, у Бачкој Паланци је одржан радни састанак Општинског штаба за ванредне ситуације.


Састанак је сазван на иницијативу председника општине и команданта штаба Бранислава Шушнице како би се урадила анализа спремности предузећа и служби, укључених у Штаб, да буду што адекватније припремљени и оспособљени за правовремену реакцију.

Шушница је истакао да је то посебно важно након разорних олуја које су погодиле Бачку Паланку 19. и 21. јула 2023. године.

– Међународни дан цивилне заштите је прилика да истакнемо важност одговорног рада, сарадње, солидарностии повезаности како би што адекватније реаговали кад је то неопходно. Сва насеља у општини Бачка Паланка прошле године су се суочила са огромним недаћама, незапамћеним у историји наше општине. Оркани су оштетили више од 6.000 кућа. У ударима урагана оштећено је 70 објеката јавне намене. Штету је имало више од 1.000 пољопривредних газдинстава. Ово ужасно искуство нас подсећа на то колико је важно да имамо ефикасан и добро опремљене јавне службе, али и добро организован систем цивилне заштите – рекао је Шушница, и истакао да је велики број јавних служби, одговорних компанија и појединаца учествовао у отклањању последица невремена.

– Невоља је била велика и страшна, али нисмо били сами. Захваљујући координисаној, свакодневној комуникацији и великом разумевању и огромној подршци Владе Републике Србије и Покрајинске владе, успели смо да обезбедимо средства за санацију свих јавних објеката као и да обезбедимо помоћ за санацију приватних кућа – рекао је Шушница.

На састанку је констатована да је континуирано улагање у обуку и опремање тимова за ванредне ситуације од кључне важности за очување сигурности грађана и њихове имовине.

Донет је закључак да ће Штаб за ванредне ситуације наставити с редовним заседањима, као и да је општина помогла у опремању како ЈКП „Комуналапројект“ тако и ватрогасне и полицијске јединице у Бачкој Паланци.

– Наставићемо да радимо заједно како бисмо што више унапредили своје потенцијале, како би последице од евентуалних опасности свели на минимум – рекао је Шушница, председник општине Бачка Паланка и командант Општинског штаба за ванредне ситуације.

1 коментар

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here