У Бачкој Паланци 275 ђака ромске националности добило бесплатан школски прибор

Саопштење за јавност Општине Бачка Паланка.

2258

Општина Бачка Паланка поделила је школски прибор ромској деци која похађају основне и средње школе на подручју општине. Подела је спроведена у оквиру општинског плана унапређења положаја ромске националне мањине.


Представници општине и Јелена Јовановић, чланица Савета ромске националне мањине и посланица у Скупштини АП Војводине, разговарали су са директорима и
персоналним асистентима за рад са ромском децом.
У циљу побољшања образовања и олакшања школовања подељено је укупно 275 пакета. Од тога је 233 пакета отишло основцима, а 41 пакет средњошколцима. Пакети су направљени тако да се у њима налази материјал потребан за континуиран рад у школи. За млађе ученике од првог до четвртог разреда основне школе је материјал који је пригодан за тај узраст, док је за децу од петог до осмог разреда спакован материјал који користе деца старије доби.
Средњошколци су добили школски прибор који је неопходан за испуњавање средњошколских образовних обавеза – наводе у Општинској управи Бачке Паланке.

Пакети су подељени ученицима ромске националности у Бачкој Паланци и околним местима у основним школама: „Десанка Максимовић“ , „Вук Караџић “ „Здравко Челар“ „Алекса Шантић“, „Бранко Ћопић“ , „Жарко Зрењанин“ „Милета Протић“, „Браћа Новаков“ и „15.октобар“, као и у средњим школама „ ССС „Др Радивој Увалић“ и ТШ„ 9.мај“.

Поред школског прибора, општина Бачка Паланка за децу свих узраста финансира бесплатне аутобуске и возне карте за превоз ученика и студената на свим релацијама. За социјалну заштиту и подршку породици и деци из буџета се издваја 128,8 милиона динара

Ђаци у Бачкој Паланци имају бесплатну ужину, за шта се из буџета издваја 8,5 милиона динара. Са шест милиона се субвенционише смештај у ђачким и студентским домовима. За превоз деце ометене у развоју издвајамо пет милиона.

За ђачке и студентске стипендије 8,5 милиона, Вукове награде пет милиона, а за превоз ученика и студената 20 милиона динара. Из буџета се финансирају и уџбеници за ђаке прваке, накнаде за свако треће и четврто дете и накнада за свако рођено дете. Финансира се и ванредна помоћ за болесну децу.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here