Орлић изабран за председника Скупштине, Брнабић поднела оставку

502
Izvor: Shutterstock

Посланици скупштине Србије изабрали су у уторак увече посланика Српске напредне странке Владимира Орлића за председника парламента.


Гласање је обављено јавном прозивком, од 230 посланика који су гласали, за Орлића су гласала 154, против је било 76, а уздржаних није било.

Владимир Орлић рођен је 1983. године у Београду.

У званичној биографији наводи да је завршио основну школу „Јован Поповић“ у Обреновцу, Математичку гимназију у Београду, дипломирао је на Електротехничком факултету Универзитета у Београду – Одсек за електронику, телекомуникације и аутоматику, Смер за телекомуникације, где је стекао и звање доктора наука електротехнике и рачунарства – на Одсеку за телекомуникације и информационе технологије.

Члан је Српске напредне странке од 2008. године. Изабран је за народног посланика на изборима 2014, 2016, 2020. и 2022. године. Био је заменик је шефа посланичке групе СНС у скупштини Србије, а у прошлом сазиву био је потпредседник парламента.

У првом обраћању после избора изјавио је да ће бити председник свим посланицима и да ће наставити да води државну политику за коју су грађани гласали на претходним изборима.

Посебно се обратио посланицима опозиције и рекао да нису истините њихове тврдње да избори нису били фер и поштени те да је доказ за то што је извештај Републичке изборне комисије усвојен једногласно.

– Ви знате а нећете да кажете да сте третман добили више него фер и не можете да нађете сличан пример да је неко ко окупља већину на овај начин поступио као ми сад – рекао је Орлић осврнувши се на консултације о скупштинским одборима и радним телима.

Додао је да однос опозиције у данашњој и јучерашњој расправи није био фер и поручио им да ће „ако на добро буду умели да одговоре добрим, доћи до промена у раду скупштине“.

Не може и премијерка и посланица
Посланица са листе „Александар Вучић – Заједно можемо све“ и премијерка у техничком мандару Ана Брнабић поднела је оставку на посланичку функцију. Посланици опозиционих странака неколико пута су током данашње седнице указивали да она крши Устав тиме што је посланик и на функцији премијера, пише „Данас“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here