Нерадни дани за Први мај и Ускрс: Да ли је и 6. мај државни празник?

Ђурђевдан се ове године се преклапа и с државним празником

3495
Фото: Getty images

Нерадни дани 2024. године су се нанизали од 1. маја, кад грађани Србије добијају прилику за мини одмор јер се два празника – Први мај и Ускрс надовезују један на други. Већина запослених одмараће укупно шест дана, закључно са Ђурђевданом.


Празник рада слави се 1. и 2. маја, који ове године падају у среду и у четвртак, а већ 3. маја обележавамо Велики петак. Васкрс је 5. маја, а нерадни је и Васкршњи понедељак – 6. мај.

Дакле, Ђурђевдан се ове године се преклапа и с државним празником, тако да ће многи имати двоструки разлог за слободан дан.

Први радни дан након празничног одмора је уторак 7. мај – према календару нерадних дана на Параграфу, шест дана на почетку маја су обележени црвеним.

За школарце ће последњи радни дан пред празник бити 26. април, тако да се очекује да ће многи покушати да извуку максимум од ових празника, да додају можда и који дан одмора како би спојили 10-ак слободних дана. Погледајте какво ће време бити за 1. мај и Ускрс. Ипак, исплатиће се и онима који буду радили на државне празнике.

Ко буде радио следује му 210% дневнице

Према Закону о раду, запослени који ради на дан празника који је по закону нерадан дан има право на увећану зараду у висини утврђеној општим актом и уговором о раду, а најмање 110% од основице. Основицу за обрачун увећане зараде чини основна зарада утврђена у складу са законом, општим актом и уговором о раду. Увећање од 110% примењује се на уговорену сатницу, те запослени прима 100% редовне зараде (дневнице) + 110% редовне зараде (дневнице). Запослени који ради на дан државног празника практично ће примити 210% уговорене дневнице ако тог дана буде распоређен на рад, наводи Блиц Бизнис.

Нерадни дани у Србији до краја 2024. године

Погледајте који су још нерадни дани остали до краја 2024.

  • 1 и 2. мај – Празник рада
  • 3, 4, 5. и 6. мај – Васкршњи празници – православни
  • 16. јун – први дан Курбанског бајрама – само за припаднике исламске заједнице
  • 12. октобар – Јом Кипур – само за припаднике јеврејске заједнице
  • 11. новембар – Дан примирја у Првом светском рату
  • 25. децембар – први дан Божића – за католике и припаднике других хришћанских верских заједница

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here