Нови циклус „Узми рачун и победи“

У игри десет станова у насељу Земунске капије

Фото: Министарство финансија

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали представио је нови циклус наградне игре „Узми рачун и победи 2024“ и најавио да ће прво извлачење бити у суботу, 11. маја 2024. године, као и да је наградни фонд десет станова у Београду.


Мали је позвао грађане да узму учешћа у овој наградној игри и истакао да је прошле године остварен сјајан резултат када је наградна игра у питању, али и када је реч о наплати пореза, што је резултат новог модела е-фискализације који је уведен, и оценио да је значајно порасла свест грађана Србије о узимању фискалних рачуна.

„Сваки пут када не узмемо фискални рачун, корист од тога има само онај који нам тај рачун није издао, док од наплате пореза сви грађани имају користи. Од тог новца подижемо плате и пензије, градимо путеве, вртиће, школе, болнице и то је једини исправан пут да изградимо још успешнију економију“, рекао је Мали.

Министар је подсетио да је више од милион грађана прошле године учествовало у наградној игри, а том приликом је скенирано 285 милиона рачуна.

На прави начин је промовисана заједничка борба против сиве економије и жеља да се рачуни узимају сваки пут приликом сваке куповине, рекао је Мали.

Како је најавио, прво извлачење биће у суботу, 11. маја 2024. године, док ће последње бити организовано у суботу, 8. јуна 2024. године.

Биће додељено десет станова у насељу „Земунске капије“, а вредност наградног фонда је 1,9 милиона евра. Биће подељена два једноипособна стана, два двособна, пет трособних и један четворособан дуплекс од 102 квадрата.

Регистровање на апликацији

Министар Мали је истакао и да је у међувремену унапређена апликација, тако да сада грађани могу много брже да скенирају QР кодове. Подсетио је и да рачуни за ово коло пристижу већ од 8. априла 2024. године.

Наводећи да је већ 2,8 милиона кодова у систему, додао је да свако ко жели да учествује у наградној игри мора поново да се региструје на апликацији „Узми рачун и победи“ што није компликовани процес.

„Осим свог налога, односно имена и презимена, можете, такође, на исту апликацију да додате још четири члана. На тај начин покривамо целу породицу. Можете да помогнете старијима, бакама и декама, који се можда не сналазе у тим апликацијама“, рекао је Мали.

Циљ подстаћи безготовинско плаћање

Министар је најавио и да ће се свакоме ко плати картицом, а не готовином, рачун дупло рачунати, јер је циљ да се подстакне безготовинско плаћање и смањи коришћење готовине.

Он је поновио да је велика промена направљена увођењем система е-фискализације, јер је тиме уведен ред у малопродаји.

Увели смо и систем нових е-фактура. Тако много боље и ефикасније ради цео систем и наплате пореза и повећаја ПДВ-а и контроле целог система, када је пословно окружење, тј. употреба фактура у питању, рекао је Мали.

Он је подсетио да у Србији више нема папирних фактура, већ да је сада све електронски.

Настављамо са реформама. Прошле године смо имали раст БДП-а за 2,5 одсто, у фебруару ове године чак 5,9 одсто је порасла наша економија у односу на исти период прошле године. Дакле, већ за први квартал ћемо бити далеко изнад пројекције од 3,5 одсто раста за целу годину. То нам даје основа да имамо и више новца у буџету, да наставимо са свим пројектима које смо започели и да имамо базу и за даље повећање плата и пензија, рекао је Мали.

Он је поновио да је врло важно да наставимо да узимамо фискалне рачуне и да се боримо против сиве економије.

Наводећи да то није једноставно у условима глобалне кризе, он је истакао да наплата пореских прихода иде боље него икада, а да је то заслуга свих запослених у Пореској управи.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here