Сектор за ванредне ситуације: Пожари на отвореном простору представљају велику опасност

Веома топло и суво време погодује настанку и развоју пожара на отвореном, који се веома брзо шире, па могу захватити велике површине, бити реална опасност за животе и здравље наших грађана и проузроковати велику материјалну штету.


Стога Сектор за ванредне ситуације МУП апелује на све наше грађане да буду одговорни и поштују закон; да буду веома опрезни приликом употребе отвореног пламена, а уколико примете пожар – одмах о томе да обавесте ватрогасно-спасилачку јединицу на број телефона 193. 

Подсећамо наше грађане да је Законом о заштити од пожара и другим законима забрањено спаљивање траве и ниског растиња на отвореном простору, остатака стрних усева, смећа, као и ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме. За непоштовање ових законских одредби запрећене су и прописане новчане казне. Казне за физичка лица која прекрше одредбе овог Закона крећу се од 10.000 до 50.000 динара, док казне за спаљивање остатака стрних усева, биљних остатака и смећа за физичка лица износе 10.000 динара, а за правна од 300.000 до 1.000.000 динара.

Уколико дође до пожара, потребно је што пре обавестити ватрогасну службу на број телефона 193.

Од почетка године, закључно са 5. 4. 2024. године, на територији Јужнобачког округа забележено је 815 интервенција, од чега је 650 пожара. Од укупног броја наведених пожара, 452 било их је на отвореном простору, што представља скоро 70% укупног броја пожара.

Претходне године у истом периоду забележено је 330 пожара на отвореном, што јасно указује на повећан број у току ове године.

Сектор за ванредне ситуације ће у наредном периоду, заједно са другим линијама рада Министарства унутрашњих послова, надлежним инспекцијским службама републичког и локалног нивоа, појачати надзор и обилазак терена ради проналажења неодговорних грађана који не поштују законске одредбе и њиховог процесуирања, а све у циљу смањења броја пожара на отвореном простору и повећања безбедности наших грађана.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here