Општински штаб за ванредне ситуације упутио апел грађанима да не спаљују стрне усеве

Повећан број пожара на отвореном

196

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, имајући у виду повећан број пожара на отвореном, хитно је наложио, преко својих организационих јединица, ступање у контакт са командантима штабова за ванредне ситуације и иницирао хитне седнице локалних штабова за ванредне ситуације на којима ће чланови бити упознати са тренутном ситуацијом везаном за повећање броја пожара на отвореном простору, опасностима које могу настати и на којима ће се предложити и покренути спровођење мера и активности за заштиту живота и имовине.


Од почетка фебруара месеца на територији Републике Србије евидентирано је укупно 1.492 пожара на отвореном простору, што је енормно повећање у односу на исти период прошле године када је оваквих пожара бипо 226. Само током викенда на територији Републике Србије евидентирано је 466 пожара на отвореном простору, док је прошле године у истом периоду било 60 ових пожара. На локализацији и ликвидацији пожара на отвореном простору само у току фебруара месеца евидентирано је 3.795 ангажовања припадника ватрогасно- спасилачких јединица са 519 ватрогасних возила. Ангажовање оволиког броја припадника и возила директно утиче на смањење мобилности ватрогасно-спасилачких јединица за реаговање на осталим ванредним догађајима и стварање великих материјалних и финансијских трошкова МУП-у Републике Србије.

Због повећаног броја пожара на отвореном, Општински штаб за ванредне ситуације општине Бачка Паланка апелује на грађане да не спаљују стрне усеве, смеће и биљне остатке на отвореном простору јер на тај начин угрожавају своју и безбедност људи око њих, а ширењем пожара може се причинити велика материјална штета на околним објектима. Такође, пожари у близини саобраћајница угрожавају безбедно одвијање саобраћаја и, због дима, може доћи до смањене видљивости на путу, а самим тим и до саобраћајних незгода.

За непоштовање одредбе Закона о заштити од пожара којом је забрањено спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивање биљних остатака, за правна лица запрећена је казна од 300.000 до 1.000.000 динара, а за физичка лица 10.000 динара. Такође, ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме је забрањено, изузев на одређеним и за то обележеним местима, у складу са прописаним мерама заштите од пожара, а за непоштовање ове одредбе за физичка лица предвиђена је казна од 10.000 до 50.000 динара.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here