Skupo će vas koštati izgubljena lična karta

Nepravda – ko izgubi ličnu kartu, na svu muku, plaća vađenje nove čak tri puta skuplje nego kad regularno uzima taj dokument.
Ako niste bili u situaciji da zagubite biometrijsku ličnu kartu onda verovatno i ne znate da se vađenje nove plaća čak tri puta više nego kad regularno uzimate taj dokument.
Izdavanje nove lične karte kada je istekla stara košta 1.155 dinara, a u slučaju nestanka trošak je 3.553 dinara.
Evo i objašnjenja zašto je iznos toliki.
Naime, osoba koja koje ostane bez lične karte dužna je, pre svega, da bez odlaganja da prijavi nestanak lične karte nadležnom organu, osnosno jedinici MUP-a po mestu svog prebivališta, koje će tu nestalu ličnu kartu proglastiti nevažećom. Tada građanin prilaže dokaz o uplaćenoj naknadi na ime republičke administrativne takse za prijavu nestanka lične karte koja iznosi oko 800 dinara.
Ako i dalje imate stare lične karte…
Međutim, to nije sve. Osoba koja je ostala bez ovog dokumenta je takođe dužna da plati i oglašavanje lične karte nevažećom u Službenom glasniku, a to košta 798 dinara.
I, naravno, kao i kada se regularno vadi, za novu ličnu karta plaća se 928, 80 dinara koliko košta obrazas lične karte i tehnička obrada od 226 dinara.
Sve ovo stoji na sajtu MUP-a, ali je pitanje koliko ljudi to pročita pre nego što se zaputi u najbližu policijsku stanicu po novu ličnu kartu.
Da ne biste dali 3.500 dinara za ovaj najvažniji dokument, čuvajte postojeće.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here