Влада Србије усвојила програм помоћи и определила новац за обнову оштећених објеката услед дејства олујног ветра

Помоћ за санирање штете око 11.000 породичних стамбених објеката у својини грађана

Влада Србије усвојила је на данашњој седници Уредбу о утврђивању државног програма помоћи и определила новац за обнову оштећених породичних стамбених објеката услед дејства олујног ветра, града и кише у јулу ове године.

У саопштењу се наводи да је Србију између 19. и 22. јула погодило више олујно-грмљавинских непогода, праћених јаким пљусковима, олујним ударима ветра на моменте и орканске јачине, као и крупним градом величине од два до пет, локално и више од пет центиметара у пречнику.

Уредбом је обезбеђена бесповратна новчана помоћ за санирање штете око 11.000 породичних стамбених објеката у својини грађана, како је до сада утврђено на основу извештаја јединица локалне самоуправе.

Та уредба ступиће на снагу и пре законом утврђеног рока, како би се грађанима чији су објекти оштећени у што краћем року пружила неопходна помоћ и обезбедили основни услови за функционисање живота и рада на погођеним подручјима.

Чланови Владе усвојили су и Уредбу о утврђивању државног програма помоћи за обнову порушених породичних стамбених објеката услед дејства олујног ветра, града и кише у јулу и њоме су опредељена средства за санирање штете на десет порушених стамбених објеката.

То су објекти који су сврстани у шесту категорију оштећења, у складу са Упутством о јединственој методологији за процену штете од елементарних непорода, а према до сада прелиминарно прикупљеним подацима.

Стање елементарне непогоде због невремена које је погодило земљу проглашено је на територији 28 јединица локалне самоуправе.

У саопштењу се наводи да ће и та уредба, као и претходна, ступити на снагу пре законом утврђеног рока, како би се грађанима чији су објекти порушени у што краћем року пружила неопходна помоћ и обезбедили основни услови за функционисање живота и рада на тим подручјима.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here