За десет година више од 100 деце повређено коришћењем петарди

У припреми нови закон о пиротехници

77

У последњих десет година 102 детета су повређена пиротехничким и експлозивним направама. Двадесет одсто морало је да буде задржано у болници, већина је оперисана због тежине повреда.


„Обично се повреда догоди тако што петарда детету експлодира у руци или се догоди да дете проба да баци петарду па она не експлодира, онда оно узме ту петарду и онда дође до експлозије, при чему могу да настану различите врсте повреда као што су неке мање опекотине, мање ране, али у неким ситуацијама долази и до врло тешких повреда шаке где деца остају без делова прстију“, рекао је за РТС др Ђорђе Крављанац, пластични хирург у Институту за мајку и дете.

У 90 одсто незгода повређени су дечаци.

Упркос редовним полицијским и инспекцијским контролама, сваке године, у децембру, иста прича о нелегалној продаји петарди, ватромета и осталих експлозивних предмета.

„Оно што могу да кажем да из године у годину је приметан повећан број пиротехничких средстава али то се види и огледа у нашим поступањима приликом све већих заплена како на просторима где није дозвољена продаја, на отвореним просторима, као што су бувље пијаце, тргови и остала недозвољена места, а у последње две године се кренуло и са интензивним контролама објеката у којима се легално продаје пиротехника, где такође наилазимо на одређене незаконитости па и ту пиротехнику одузимамо“, навео је Владимир Баковић из Сектора за ванредне ситуације МУП-а.

Нацрт новог закона у процедури

Како наводе из МУП-а, до повреда долази због неправилног руковања пиротехничким и експлозивним средствима и непоштовања упутстава која су на декларацији произвођача.

„МУП је израдио нацрт новог закона о експлозивним материјама, он је у процедури усвајања и надамо се да ће не само државне институције, него и грађани и сви појединци који су заинтересовани да дођемо до свеобухватног квалитетног решења, на општу добробит и наше заједнице, а поготову најмлађих, учествовати у томе, и да ћемо током следеће године имати закон који ће бити савремен и на неки квалитетнији начин регулисати ову област“, додао је Баковић.

За нарушавање јавног реда и мира и угрожавање сигурности грађана паљењем експлозивних направа прописана је казна од 50.000 до 100.000 динара или рад у јавном интересу од 40 до 120 часова. Уколико су три особе или њих више учествовале у томе, прети им и казна затвора од 30 до 60 дана.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here