Десетак српских породица заробљено у Пилиону због невремена, једна жена евакуисана

Невреме у Грчкој најтеже је погодило Тесалију и Олимпијску регију

Фото: Printscreen/Fonet

Десетак породица са југа Србије налази се у области Пилион, недалеко од Волоса, где је невреме поплавило стотине кућа и путева, каже за РТС амбасадор Душан Спасојевић и додаје да је једна српска држављанка успешно евакуисана. Тражи се начин да обезбедимо колективни превоз за Србију, додаје Спасојевић.


Невреме у Грчкој најтеже је погодило Тесалију и Олимпијску регију, а две особе су изгубиле живот, док се једна води као нестала, рекао је за РТС амбасадор Србије у Атини Душан Спасојевић и додао да је једна српска држављанка успешно евакуисана.

У Волосу, у области Магнезија, стотине кућа и путева је поплављено, а у више од 70 одсто домаћинстава нема ни струје, ни питке воде. Амбасадор истиче да се у области Пилион, педесетак километара западно од Волоса, налази десетак породица са југа Србије.

Некима од њих бујица је однела аутомобиле у море.

“Многи од њих су јуче, током поподнева ступили у контакт са Амбасадом у Атини, тражећи помоћ. Они су нам рекли да су у Грчку дошли организовано преко једне туристичке агенције, да не могу са њом да ступе у контакт“, рекао је амбасадор.

Према његовим речима, Амбасада покушава да ступи у контакт са том агенцијом, како би се туристима, заједничким снагама, организовао колективан превоз за Србију.

Навео је да је било и драматичних ситуација, када је једна породица, са двоје мале деце, покушала да оде из Пилиона, упркос упозорењу локалних власти. Помогло им је, каже, локално становништво и обезбедило им смештај.

Онима који су се затекли у угроженом подручју поручује да строго прате упозорења локалних служби, која стижу и путем СМС порука, да не напуштају објекте “на своју руку“, а да ће им Амбасада у сарадњаи са локалним властима помоћи да се изместе на безбедну локацију.

Иначе, олуја је названа “Данијел“ и очекује се да траје до четвртка послеподне.

“У неким местима је пало дупло више кише, него што падне током читаве године“, каже Спасојевић за РТС.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here