Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Dodelom priznanja dobrovoljnim davaocima krvi, Crveni krst Bačka Palanka obeležiće 14. jun

172

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava se danas, u cilju podizanja svesti građana o važnosti dobrovoljnog i redovnog davanja krvi.


Ovogodišnji slogan je „Neka svako srce kuca“, a poseban fokus ovogodišnje kampanje i Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi je uloga mladih u obezbeđivanju sigurnih rezervi krvi.

Institut za transfuziju krvi Srbije je pozvao građane da ovaj dan obeleže davanjem krvi i naglasio da su dobrovoljni davaoci koji redovno daju krv od neizmerne važnosti da bi se obezbedila krv za sve kojima je ona jedini lek.

Kako se navodi na sajtu Instituta, tokom pandemije korona virusa, uprkos ograničenom kretanju i velikom broju obolelih osoba, mnogi davaoci krvi su nastavili da doniraju krv i komponente krvi i pomogli da taj težak period zajedno prevaziđemo.

Svetska zdravstvena organizacija je 2005. godine odredila 14. jun kao dan kojim zahvaljuje svim dobrovoljnim davaocima krvi i podstiče ljude da daju krv.

Obeležava se na dan kada je rođen austrijski biolog Karl Landštajner (1868-1943), koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa kod čoveka, za šta je 1930. godine dobio Nobelovu nagradu.

Italija je ove godine domaćin Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi i u Rimu će se odigrati centralni dogadaj 14. juna.

Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, u prostorijama Crvenog krsta Bačka Palanka danas (14.06.), biće upriličena dodela priznanja za dobrovoljne davaoce iz opštine Bačka Palanka.


Pogledaj: Sednica Kriznog štaba – očekuje se dodatno popuštanje mera

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here