У олуји на западу Европе погинуло седморо, милиони без струје, поремећен саобраћај

Возач камиона погинуо је када је на његово возило пало дрво у северној Француској

487
Фото: EPA-EFE/Sxenick

У олуји која је током четвртка (2.11.) погодила запад Европе живот је изгубило најмање седморо људи, углавном од рушења дрвећа, много је повређених, све врсте саобраћаја су поремећене или обустављене, а милиони становника су без струје.


Ветар с ударима и изнад 190 километара на сат погодио је север франуцске обале Атлантског океана, рушећи дрвеће и избијајући прозоре.

Возач камиона погинуо је када је на његово возило пало дрво у северној Француској, рекао је министар саобраћаја Клеман Бон.

Један 70-огодишњак у Авру у Нормандији погинуо је када је одуван с балкона.

Једна особа је тешко повређена у северном француском граду Рубеу, а још 15 људи у западној и северној Француској, јавили су званичници. Међу повређеним седам су запослени у хитним службама.

Огромни таласи ударили су у француске луке и обалу, ветар је обарао саобраћајне знаке и откидао кровове. Срушено дрвеће блокирало је путеве око западне Француске, јављају медији.

Око 1,2 милиона фрнцуских домаћинстава остало је без струје, саопштила је електро компанија Енедис. То укључује око половине свих домова у Бретањи, најтеже погођене олујом „Киран“.

Ветар је достизао ударе до 160 километара на сат на обали Нормандије и око 150 километара на сат у унутрашњости. Рибари нису излазили у риболов, а локалне власти су забраниле одлазак у шуме, паркове и на обалу.

Локални возови отказани су у делу западне Француске а сви путеви у области Финистер у Бретањи били су затворени данас пре подне. Министар Бон позвао је грађане да не путују аутомоблима и да буду пажљиви када путују угроженим областима.

Већи део Шпаније је захваћен олујом с јаком кишом и јаким ветром, хитне службе су јавиле да је једна жена погинула данас када је на њу пало дрво, а троје је повређено у улици. Паркови у Мадриду и другим шпанским градовима били су затворени, и неколико возова и летова је отказано.

У Шпанији је олујом најтеже погођен северозапад где су неке зоне у Галицији стављене под црвени метео аларм због изузетно јаког ветра дуж обале.

Према шпанској метеоролошкој агенцији, неке приобалне зоне Баскије су такође под црвеном узбуном, са таласима који могу да достигну и девет метара.

Поремећен је железнички саобраћај у неким местима у Галицији, Кантабрији и Баскији.

Двоје људи је погинуло од срушених грана у Генту у Белгији, укључујући једно петогодишње дете, а једно трогодишње је повређено.

Од пада гране коју је ветар оборио у парку у Генту погинула је 64-огодишња туристкиња из Немачке, а њена ћерка је повређена.

Власти Белгије су упозориле грађане да не иду близу зелених површина зато што се страховало од рушења дрвећа.

Белгијски медији су јавили да је у лучком граду Антверпену један човек тешко повређен када је ветар на њега оборио зид.

Упозорење на олују издато је за обалу Северног мора у Немачкој и упозорење за јаке ветрова за део балтичке обале. Власти су саопштиле да је 46-огодишња жена погинула када је на њу пало дрво у планинама у северној Немачкој.

Хиљаде људи су без струје и у Великој Британији. Јаки налети ветра откидали су кровове и рушили дрвеће. Неки су морали из кућа побегли у хотеле пошто је олуја Киран ударила југ Енглеске.

Стотине школа су јуче биле затворене у југоисточним заједницама Енглеске Корнволу и Девону, а срушено дрвеће и поплаве отежавали су људима широм југоистока Енглеске да иду на посао.

У Корнволу на југозападу Енглеске више од 8.500 домаћинстава остало је без струје.

На британском острву Џерзи у Ламаншу измерена је брзина ветра д 160 километара на сат, а према наводима полиције, 35 људи је у хотелу јер су им оштећени домови. Сви летови отказани су за аеродроме Џерзи, Гернзи и Орињи.

Олуја Киран довела је до прекида дела железничког саобраћаја у фландријском делу Белгије, возови су јуче широм Бегије ишли смањеном брзином да их ветар не би испревртао. Поморски саобраћај такође је данас прекинут у лучкој зони Антверпа.

Поремећаји су забележени и на аеродрому у Бриселу, али су летови обављани уз бројна кашњења.

У Холандији је на снази наранџасти метео аларм са очекиваним ветровима јачине 110 километара на сат. На аеродром Схипхол у Амстердаму отказано је око 200 летова, углавном за ближе, европске дестинације.

Железнички саобраћај и трајекти су такође поремећени. Грађани су позвани да се определе за рад од куће због очекиваних великих саобраћајних застоја.

Саобраћање регионалних возова на западу Француске прекинуто је до сутра пре подне, а брзи возови су обустављени на линијама Париз-Ле Ман и Париз-Нант.

У западној Француској ветар је током ноћи од среде на четвртак достизао 200 километара на сат у департману Финистер, на врху Бретање.

На аеродрому Бове близу Париза готово сви летови су били отказани данас пре подне.

Португал није директно погођен олујом Киран, саопштио је национални метеоролошки институт, који је ипак ставио приобалне области централног и северног дела земље под црвени аларм.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here