Покрајински секретар за социјалну заштиту о убиству детета: Изостала координација између институција

Покрајински секретар за социјалну заштиту Предраг Вулетић рекао је да би он поднео оставку да је на месту директорке Центра за социјални рад

Фото: Marko Jovanović, Facebook

Покрајински секретар за социјалну заштиту Предраг Вулетић рекао је на конференцији за новинаре поводом случаја у Вршцу где је отац убио дете, да је изостала благовремена координација између свих институција у том поступку.


Центар за социјални рад у Вршцу није обавештен, нити се интересовао за лечење насилника, како закон прописује да треба јер ако је мајка жртва, закон прописује да су деца увек потенцијалне жртве и да се мора обратити пажња, истакао је Вулетић.

Предраг Вулетић, покрајински секретар за социјалну заштиту, рекао је поводом убиства двогодишње девојчице у Вршцу да је спроведен надзор који је обављен од 5. до 7. октобар и да је извршен увид у комплетно поступање органа Центра за социјални рад у Вршцу.


Иницијатива за смену директорке

Покрајински секретар за социјалну заштиту Предраг Вулетић рекао је да би он поднео оставку да је на месту директорке Центра за социјални рад.

„Оно што ја могу да кажем је да бих ја поднео оставку да сам на месту директора и да ће бити иницијатива према оснивачу, а јединице локалне самоуправе су оснивачи центара за социјални рад за смену директорке. Видећемо са правним тимом да ли ћемо да идемо са кривичним или прекршајним пријавама ка целом тиму – и водитељу случаја и правнику и супервизору, а оно што најмање очекујемо од директорице је да поднесе оставку због неблаговремене радње чињења а требало је“, навео је Вулетић.


„Мајка (девојчице коју је убио отац) је 30. априла пријавила насиље и полиција је истог дана обавестила Центар. То је прва пријава насиља. После те пријаве открило се да насиље траје годинама, од почетка брака од 2017. године. Пар је живео у породичној кући родитеља жртве. Жртва пре овог инцидента није била евидентирана. Полиција је проценила висок ризик и истог дана изречене су мера забране приласка жртви 48 сати и удаљење из куће“, навео је Вулетић на конференцији за новинаре поводом овог случаја.

Према његовим речима, истог дана Основни суд продужио је хитне мере до јуна, а 4. маја је Центар за социјални рад формирао тим који је жртви пружао материјалну подршку психо-социјалну и правну помоћ у састављању тужбе.

Како је речено на конференцији за новинаре, насиље, према изјави жртве, траје од 2018. године

„Центар је сачинио тужбу 25. маја за одређивање мера и обавестио полицију и Основно тужилаштво и дао процену да постији висок ризик од насиља. Дана 27. маја Основни суд у Вршцу у кривичном поступку доноси мере забране приласка и комуницирања са мајком, што може да траје до краја поступка“, наведено је.

Вулетић је рекао да је три дана касније Центар сачинио на захтев суда и препоручио мере заштите.

„Центар је 2. јуна контактирао са жртвом и реализавао саветодавни рад за припрему жртве за рочиште које је заказано за дан касније. До тада поверавање детета није било регулисано. Тада је мајка изјавила да дете редовно после подне виђа оца и изјавила је да није спремна да покреће још један поступак и није покренула поступак за развод брака. Мајка тада наводи да отац није био насилан према детету и да дете једва чека да види оца и да не жели да ускрати виђање“, истакао је покрајински секретар за социјалну заштиту.

Навео је да је 3. јуна Основни суд у Вршцу донео пресуду којом се следећих годину дана забрањује прилазак и контактирање с мајком, а она је и тада изјавила да није спремна да поднесе захтев за развод брака.

„Након овог датума жртва се није обраћала Центру за социјални рад у Вршцу и Центар није имао сазнања да се крше пресуда и мере заштите. Центар није поверио дете оцу, како су неки медији пренели“, рекао је Вулетић.

Није покренут поступак за развод брака

Пошто није покретан поступак за развод брака, оба родитеља су имала право на старање о детету.

„Основни суд у Вршцу је 27. септембра донео пресуду да је починилац крив за дело насиља у породици и да му се изриче условна осуда или казна затвора од годину дана и изриче мера обавезног психијатријског лечења у трајању од максимум три године. У надзору инспектора је констатовано да заштита није у потпуности организована у смислу пружања заштите детету“, навео је покрајински секретар за социјалну заштиту.

Према његовим речима, Центру за социјални рад приоритет је била мајка-жртва док је изостала заштита детета, Центар није утврдио да је безбедност угрожена и самим тим није могао да покрене поступке.

„Ослањајући се на изјаву мајке да дете није било присутно приликом насиља и да отац није био насилан према детету, Центар није издао мере заштите за дете. Изостала је благовремена координација између свих институција у поступку. Центар није обавештен нити се интересовао за лечење насилника, како закон прописује да треба. Закони прописују да уколико је мајка жртва, деца су увек потенцијалне жртве и да се мора обратити пажња на то“, истакао је Вулетић.

Покрајински секретар за социјалну заштиту је рекао да после пресуде од 27. септембра, нико од одговорних институција није процењивао даљи ризик.

Маја Раљић Никић, руководилац групе за инспекцију социјалне заштите истакла је да је проблем настао управо у размени информација.

„Није овде само Центар за социјални рад. Ту је и Основно јавно тужилаштво и полицијска управа и управо је ту настао проблем. У размени информација. Значи ко је кога требало да обавести, а с обзиром да је процењен високи ризик, што и пише у записнику Координационе комисије, требало се то радити на сваких 15 дана“, објаснила је Раљић Никић.

Покрајински секретар је најавио да ће преузети све мере што подразумева прекршаје и кривичне мере.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here