Сутра заседа Скупштина АПВ: На дневном реду ребаланс, дискусија о безбедности деце, пошумљености…

Ребалансом ће пола милијарде динара бити усмерено градовима и општинама за санирање штете од два олујна невремена. Општина Бачка Паланка добиће 100 милиона динара.

Фото: Покрајинска влада (Извор: РТВ)

Посланици Скупштине Војводине у уторак ће усвојити нови ребаланс буџета Покрајине којим се, између осталог, издваја новац за санирање штете од два олујна невремена широм Војводине.


Покрајинска влада ребаланс је усвојила још пре месец дана, али он тек сада долази на разматрање и усвајање. Како смо писали, другим ребалансом буџет АПВ се повећава за 6,2 милијарде динара у односу на претходни ребаланс (донет само месец дана раније) и износиће 122,9 милијарди динара.

Ребалансом ће пола милијарде динара бити усмерено градовима и општинама, па ће тако највећу суму добити Град Нови Сад и то 250 милиона динара, Општина Бачка Паланка добиће 100 милиона динара, док ће по 50 милиона динара добити Сремска Митровица, Шид и Рума.

Новац ће добити и Факултет техничких наука. Овој установи ће за санирање штете од олује бити усмерено 14,4 милиона динара, док ће Научно-технолошком парку по истом основу припасти 4,7 милиона динара.

Огроман износ издваја се за опремање Каменице 3 са ПЕТ центром и то 1,2 милијарде динара. Интересантно је да је на предлог овог ребаланса стигао амандман Управе за капитална улагања АПВ, која тражи повећање износа намењеног за изградњу Народног позоришта у Суботици и то додатних 150 милиона динара за „додатне и непредвиђене радове у 8/2 фази“.

На дневном реду седнице биће и измене у коришћењу новца из буџетског фонда за шуме, где ће сума претходно намењена за подизање нових шума бити преусмерена на мелиорацију шума деградираних током јулских невремена. Разлог је чињеница да, како се наводи у овој одлуци, није било пријављених правних лица заинтересованих за новац за подизање шума, па се та средства преусмеравају где ће бити и потрошена.

У анализи садашњег стања овог предлога, који ће бити и пред посланицима, наводи се да је Војводина једна од регија у Европи са најмањим степеном шумовитости (од 6,3 до 7,1 одсто). Велики проблем је неравномеран распоред шума, па тако неке општине имају више од 30 одсто шумовитости (Беочин, Петроварадин, Сремски Карловци, Шид) док друге имају мање од процента (Темерин, Србобран, Мали Иђош, Кикинда, Пландиште, Житиште).

Мења се и годишњи програм коришћења новца из фонда за воде. Како је 021.рс већ писао, због споразума Министарства пољопривреде и пољопривредника о олакшицама за паоре ове године се укида 50 одсто, а од наредне године целокупна накнада за одводњавање, због чега ће „Воде Војводине“ и „Србијаводе“ остати без дела прихода.

У предлогу измене овог годишњег плана, који ће бити разматран на седници, наводи се процена „Вода Војводине“ – очекују готово упола нижи приход од наплате накнаде за одводњавање за 2023. годину код физичких лица (план од 2,1 милијарду динара треба умањити за 1,2 милијарди динара), а потребно је умањити и приход од накнаде за одводњавање код правних лица (план од 800 милиона динара умањује се за 300 милиона динара). Стога се цео програм коришћења новца из буџетског фонда за воде прилагођава тако што се тражи увећање у износу од 250 милиона динара.

На дневном реду ове седнице биће, између осталог, и информација о предузетим мерама утврђивања стања у области безбедности деце и ученика, о којој ће 021.рс припремити посебан текст.

Седница почиње 29. августа у 10 часова у згради Скупштине Војводине. Ово је, иначе, пета седница Скупштине АПВ ове године.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here