Туристички потенцијали општина које излазе на Дунав

Општина Бачка Паланка излази на леву обалу Дунава у дужини од око 29,4 километара и на десну обалу у дужини од око 7,5 километара

769
Фото: Дражен Нешић

Представници локалних самоуправа – Новог Сада, Сомбора, Апатина, Бача, Бачке Паланке, Беочина, Инђије, Беле Цркве и Ковина састали су се недавно са министром туризма и омладине Хусеином Мемићем где је разговарано о туристичким потенцијалима и важним пројектима у области туризма у општинама које имају излаз на Дунав.


На састанку на ком је присуствовао и председник Покрајинске владе Игор Мировић било је речи о пројектима за марине, пристаништа, визиторске центре и бициклистичке стазе.

Циљ састанка је био да Републичка и Покрајинска влада помогну малим општинама у рализовању и финансирању пројеката које су од значаја за развој туризма. На састанку је појашњено да општине имају два месеца да због поскупљења грађевинског материјала направе нову процену вредности пројеката.

Општина Бачка Паланка излази на леву обалу Дунава у дужини од око 29,4 километара и на десну обалу у дужини од око 7,5 километара, а према речима председника општине Бранислава Шушнице та локална самоуправа је уложила новац у израду пројектно–техничке документације за ојачање обале приобаља Бачке Паланке и реконструкцију постојећих пешачких стаза, регатну стазу са пратећим садржајима и недостајућу инфраструктуру, а приводи се крају пројектно – техничка документација за мост преко Дунава код Бачке Паланке.

Потенцијални пројекти од општег интереса, чија изградња је дефинисана планском документацијом, а који имају утицај на развој туризма у Бачкој Паланци су путничко пристаниште, марина, теретни терминал, али Општина још није почела израду пројектно техничке документације за те пројекте.

Пројекат за реновирање дворца у Бачком Новом Селу

Председник општине Бач Стева Панић је за “Дневник” појаснио да постоји пројекат за реновирање дворца Фриц – Христић у Бачком Новом Селу који је изграђен 1900 године.

Замишљено је да то буде едукативни центар и место где би се бициклисти који се крећу стазом Еуровело шест могли окрепити и детаљније информисати о понуди општине и осталих градова.

– Према подацима из 2019. године 14.000 туриста прође бициклистичком стазом и они када пређу границу из Хрватске или Мађарске све до Новог Сад немају неко место где би направили паузу или добили детаљније информације о туристичкој понуди. Зато смо дошли на идеју да реконструишемо стари дворац у неку врсту едукативног центра – казао је Панић.

Додао је да је приоритет Бача марина у Бачком Новом Селу, али и осветљење бента од поменутог места до ловишта Плавна.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here