Нови неславни климатски рекорд – паклени септембар после паклених јула и августа

Биће још горе

316
Фото: Pixabay

Глобална температура забележила је у септембру рекордан скок и то с огромном разликом у односу на претходни најтоплији септембар, због чега су научници описали пораст као „апсолутно ненормалан“.


Најврелији септембар долази након најврелијих августа и јула, који такође држи титулу најтоплијег месеца од када се бележе температуре. Високе температуре довеле су до екстремних топлотних таласа и пожара широм света.

Овогодишњи септембар је надмашио рекорд за 0,5 степени Целзијуса, што је највећи до сада забележени скок. Септембар 2023. године је око 1,8 степени Целзијуса топлији него током прединдустријског периода.

Подаци европских и јапанских научника потврђују ове тврдње.

Екстремне врућине су резултат наставка емитовања великих нивоа угљен-диоксида у атмосферу заједно са сменом највећег планетарног климатског феномена Ел Ниња. Претходне три године услове изнад Тихог океана карактерисала је Ла Ниња, која снижава глобалне температуре.

Сада је на реду Ел Нињо, током којег се ослобађа топлота ускладиштена у океанима и подиже температуру ваздуха. Сви параметри говоре да је скоро сигурно да ће 2023. година бити најтоплија од када се бележе температуре, а да ће 2024. највероватније бити још гора.

„Септембар је, према мом професионалном мишљењу као климатолога, апсолутно ненормалан“, каже Зик Хаусфадер са „Берклијевог“ Климатског пројекта Земље.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here