Неко је наводно већ покушао да прода туристичке ваучере за 3.000 динара: Да ли је то уопште могуће?

Интересовање грађана је било огромно, а понуда није задовољила потражњу

1699
Фото: vaučerisrbije.rs

Свих 100.000 пријава за туристичке ваучере за одмор у Србији у понедељак је попуњено за само два сата, па су многи грађани остали без ваучера.


Интересовање грађана је било огромно, а понуда није задовољила потражњу.

Иако ваучери нису подељени, већ су само примљени захтеви за доделу ваучера, поједини грађани их на друштвеним мрежама већ нуде на продају.

У једној конкретној објави на Фејсбук групи „ПАНЧЕВЦИ“, једна чланица, која је изабрала опцију да остане анонимна, на продају је понудила своја три ваучера по цени од три хиљаде динара по комаду.

Три хиљаде динара за ваучер од 10.000, свакако звучи као примамљива понуда, али питање је да ли ћете моћи да их искористите, јер оваква врста трговине није легална, иако је свеприсутна, пише Данас.

Директор Пословног удружења хотелско-угоститељске привреде Србије ХОРЕС Георги Генов каже за Данас да овакав оглас може бити само превара.

„Легитимни ваучери могу бити само они који се узимају у пошти, искључиво са личном картом. Са њима се долази код угоститеља, и он је дужан да пријави најмање пет дана боравка“, објашњава Генов.

Препродаја ваучера је, како каже, једино могућа у дослуху са угоститељем, где би он у том случају морао да пријави госте који су легитимно узели ваучере на личну карту, иако је угостио сасвим друге људе.

„Да би услугу коју је пружио могао да наплати од министарства, он боравак гостију са ваучерима мора да пријави и те информације се уносе у централни информациони систем министарства. Угоститељ може да покуша да пријави дупло, али то је превише компликовано, тако да је та продаја ваучера вероватно превара“, прича Генов.

Председник Покрета за заштиту потрошача Србије Петар Богосављевић каже да је покушај продаје туристичких ваучера на интернету доказ да се у Србији корупција генерише на најситнијем нивоу.

„Државни органи би требало да обезбеде механизам који би осигурао да не може ни на који начин да се тргује ваучерима. То је нешто што је требало да се уради још у претходној фази, очекујући да постоји економски интерес да се на одређен начин злоупотребе ваучери“, каже Богосављевић.

Каже да су управо потрошачи ти који обезбеђују средства за њих и да због тога заслужују максималну заштиту.

Правник Јовица Тодоровић каже да се у свим обавештењима која се могу наћи о овој акцији државе истиче да ваучери гласе на име корисника, као и да њих могу добити само особе које испуњавају прописане услове, те да су дужни да их искористе лично.

„Нема никакве сумње да је препродаја ваучера нелегална, и да је то опште познато. Са правним санкцијама се могу суочити не само корисници који су добили ваучере па их уступили другоме са или без новчане накнаде, него и они који их користе, али и угоститељи који буду омогућили нелегално коришћење ваучера од стране особа на чије име не гласе“, каже Тодоровић.

Наглашава да је неосновано добијање и коришћење кредита, субвенције и друге погодности прописано као кривично дело за које је прописана новчана казна и казна затвора.

„Такође, коришћењем ваучера који је издат на туђе име за онога ко га искористи настаје и грађанско-правна обавеза враћања стеченог без основа“, објашњава Тодоровић.

Додаје да појава огласа на друштвеним мрежама говори о мери моралног посрнућа читавог друштва.

„Увек када помислимо да смо дотакли дно бешчашћа, деси се нешто што нас увери да може још горе“, закључује овај саговорник Данаса.

Из Туристичке инспекције кажу за Данас да прописи не уређују проблем нелегалне продаје ваучера.

„Туристички инспектори нису надлежни за поступање у оваквим случајевима, али уколико у поступку надзора утврде да је дошло до било какве врсте злоупотребе или да постоји сумња да је до злоупотребе дошло, а за чије санкционисање нису надлежни, о томе се обавештавају надлежни органи“, наводе из инспекције.

Напомињу да би у случају продаје ваучера незаконито поступили и грађани који продају и они који купују ваучере, као и угоститељ који би омогућио боравак.

Државни секретар у Министарству туризма и омладине Урош Кандић за Н1 каже да су спекулације у медијима о наводној препродаји ваучера за одмор у Србији потпуно нетачне и неозбиљне.

„Ваучере нико није могао препродати, јер их нико још увек није ни добио, већ су издаване само потврде о предатој документацији за ову услугу“, наводи он.

Сви грађани, додаје, чије пријаве буду валидне, добиће персонализоване ваучере на кућну адресу, са тачним терминима резервисаног одмора и подацима о изабраном угоститељском објекту.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here