Отворена изложба минијатура Драгана Миличића

Изложба под називом "Поље" у Музеју града ће бити отворена до 8. фебруара.

Извор: Културни центар Бачка Паланка

БАЧКА ПАЛАНКА: У Музеју града синоћ је отворена изложба минијатура Драгана Миличића, академског сликара, под називом „Поља“.


Драган Миличић рођен у Врбасу 1979. године, одрастао у Бачком Добром Пољу. Школовао се у Новом Саду где и завршава Академију уметности 2003. године у класи професора Живка Ђака. Постдипломске студије уписује исте године и завршава их одбраном магистарског рада из поља графичке технике – дрвореза са темом „Унутра“ 2006. године. Са овом темом – изложбом обишао је Београд, Требиње, Херцег Нови, Врбас, Шабац, Зрењанин и Бачку Паланку. Тренутно се бави ликовним и просветним радом у Новом Саду.

На отварању изложбе је о аутору говорио Миладин Зорић, академски сликар који је између осталог рекао да је Драгана упознао још 2006. године када је имао своју прву изложбу у Бачкој Паланци, а о својој изложби њен аутор је рекао:

„Моја концепција се заснива на следећем: Кажу да „слика говори хиљаду речи“, овде је реч о хиљаду хектара ораница које окружују мој живот. Земља, ваздух, вода и ватра… или у мом случају: земља, ваздух, струја и чипкани вез. Сликам је у калиграфским потезима где четка клизи у једноставним потезима, чинећи на тај начин асоцијајцију мира и тока енергије кроз поља равнице. Боје са палете су јаке, чисте понекад и сирове – за мене једино тако искрене. До те мере да сам због нарације хтео да се дотакнем и наиве, као најчешће асоцијације на овакав мотив у сликању. А на све то се онда логички наставља и чипкани вез! Овај вез је оличење села, традиције и Војводине и нечег заједничког за све који ту обитавају. И најзад далековод, приказ струје –савременог доба које пресеца небеса и поља, штрчећи ван оквира овог наизглед спокојног пејзажа. Све то је упаковано и заокружено у један сиров, зубом времена нагрижен и оштећен рам, рам направљен од делова старе банатске куће која сад постоји само у овим мојим скромним минијатурама.“

Минијатуре су рађене акварел техником и осликавају лепоту војвођанске равнице у малом. Изложени радови су плод петогодишњег рада аутора који је из љубави према свом крају насликао прегршт пејзажа у којима, како аутор каже, свако може пронаћи свој кутак, део свог краја и доживљаја.

Изложба ће у Музеју града бити отворена до 8. фебруара.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here