Отворена изложба слика Ранка Вукељића

Изложба ће се моћи погледати наредне две недеље.

Фото: Културни центар Бачка Паланка

БАЧКА ПАЛАНКА – У Музеју града синоћ (01.11.) је отворена изложба слика Ранка Вукељића под називом „Паралелна стварност“.


Свечано отварање увеличао је својом песмом хор Културног клуба „Звоно“ које је на клавиру пратила њихова диригентица Ђурђина Ристић а наступили су и глумци Културног центра Бачка Паланка – Јелена Јагодић и Ненад Еречковић.

Присутне је поздравила и програм водила директорка Културног центра Бачка Паланка Оља Нађ а на крају се присутнима обратио и господин Ранко Вукељић.

Свет какав смо познавали обасјан сунцем, бистрим рекама и брзим потоцима, изворима, цветним ливадама и густим шумама, плавим брдима и планинама, плодним и у зору кристалним равницама, рибама у води и птицама на небу а око нас небројено благо по шумама и у стадима расутим по пропланцима и бескрајним пашњацима није био довољан да би нашли срећу. Тражећи више од тога узимамо од свега што већ имамо преврћући земљу, топимо њену утробу, померамо брда и реке чинећи наше руке јачим а наш ум већим и опет не нађосмо срећу. Велика знања скупљана кроз време и моћне медије, које их преносе, не могу много помоћи нудећи правила, законе и догме.

Ипак, није све једнострано и у једном облику. Постоје, кроз сва времена, предивни докази да живимо у паралелним стварностима видљивим кроз дела надарених људи који својим радом и талентом нуде могућу линију среће, упорно се рађајући у свим генерацијама без обзира каква времена била и какав став о њима имали у средини где су поникли. Повезани са исконом виде и предвиђају кроз уметност, науку или духовност представљајући се облицима, звуком, гласом, исписаним и исцртаним порукама, бојом.

Оптерећени данашњицом и све већом празнином, која се увлачи попут магле, добро је наћи времена за себе и видети то стваралаштво обиласком сликарских галерија и других храмова уметности, слушати научна предавања, ићи на традиционална окупљања где се чувају наши обичаји а добром књигом отимати себе од самозаборава.
Погледајте, свакодневно, зидове властитог дома и црпите снагу уметничких дела која вас посматрају и обогаћују таквом вредношћу која прави размак између вас и оних који још нису открили постојање једне другачије стварности где срећа одувек постоји и где је све обасјано сунцем са бистрим рекама и брзим потоцима, изворима, цветним ливадама и густим шумама, плавим брдима и планинама….

Ранко Вукељић је рођен 1958. године у Србији, а од 1989. године живи у Аустралији.
Изложба ће се моћи погледати наредне две недеље.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here