Čarobna jesen za najmlađe u biblioteci u Tovariševu

Zanimljive radionice za decu u biblioteci "Jovan Protić"

220

TOVARIŠEVO: Jesen je veoma aktivna u biblioteci u Tovariševu, koja nosi naziv „Jovan Protić“, a ogranak je Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke i veoma često organizuje radionice za najmlađe.


Jedna od radionica je „Neobično muzičko selo“. Vaspitačica Ljubica Subić je dala temu „Muzički instrument – bubanj ili doboš u našem selu“. Za tili čas, u biblioteci su našli potrebnu literaturu: „Mali muzički leksikon“, „Florens i dobošar“, „Bremenski muzikanti“, „Ti ćeš svirati“, pravi pravcati bubanj i krenuli kroz istoriju.

Bubanj se koristio za igru i pesmu, nosio u rat, sa njime se marširalo, uz njega su se ljudi do nedavno pozivali na ulice da bi čuli najnovije vesti! Bio je komunikator, preteča: radija, televizora, kompjutera. Uz ritmične zvuke obaveštenja su počinjala rečima: “Daje se na znanje“, „Čujte i počujte“, „Pažnja, pažnja“…, ali doboš i dobošare su potisnuli moderni mediji. Bubanj je zatim gromoglasno najavio čitanje priče, pa se čitala slikovnica iz edicije Vesele priče „Neobično muzičko selo“ i probudili su u deci želju za muzikom koja u čoveku budi lepa osećanja. A kako knjiga kaže – za svaki uspeh je potrebno puno rada i truda. Zato tu nije bio kraj, bubanj je opet najavio novu stvaralačku aktivnost: uz pomoć plastične čaše, balona, drvenih štapića svako od dece je napravio za sebe bubanj i improvizacija ritmova je krenula: grmljavina, pucanj topova, galop i deca su uživala.

Na red je došao i Bundevasti dan. Deci iz predškolske grupe vaspitačice Dalije Knežević, koja su prisustvovala radionici, pročitana je priča „Jedna bundeva i dva miša“ (Dušica Bojović – Više od igre). Kroz različite oblike interakcije podsticali su razvoj različitih dečijih potencijala. Podigli su svest o zdravoj ishrani, zdravom načinu života, očuvanju životne sredine, kao i miroljubivom ponašanju. Bundeva je bila izazov za istraživanje. Deca su sama učestvovala u otvaranju bundeve, vađenju semenki, kao i kuvanju kriški bundeve. Dok se bundeva krčkala, kreativnosti nije bilo kraja: napravili su mišiće iz priče koji su pomogli Bundevi da naraste i sazri u pravu kraljicu jeseni.

Poslednja u nizu radionica koja se održala u bibilioteci u Tovariševu bila je Fito-kolaž, sa učenicima petog razreda OŠ MIleta Protić, koji su sa nastavnicom, Marinom Guštin, bili deo  umetničko – zanatske radionice. Jesenje lišće je lepo i živopisno, ali i odličan umetnički materijal. Lepota prirodnih linija i boja je neprevaziđena i na to deci treba skrenuti pažnju. Fito – kolaž je tehnika „slikanja“ u oblasti primenjene umetnosti sa lišćem, laticama cveća, čajem, grančicama. Ova aktivnost je malo zahtevnija, ali je sjajna za vežbanje strpljenja, mašte i preciznosti pokreta. Podloga na kojoj su radili je običan papir u boji, a lepljenje su vršili neutralnim bezbojnim lepkom sa kojim se lako radi i koji se jako brzo suši.

Motiv za sliku deca su odabrala sama. Svi umetnički radovi staviljeni su u providnu foliju,  pritisnuti peglom i dobijeni su predivni plastificirani obeleživači tj. bookmarkeri. Na ovaj način sačuvali su lepotu jesenjeg trenutka jednog lista i dali mu novi život – u slici i u knjizi.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here