IX Округли сто завичајних одељења

Народна библиотека “Вељко Петровић”

Извор: НБ Вељко Петровић

У организацији Библиотеке „Вук Караџић“ из Пријепоља, крајем јуна одржан је округли сто „Портрет завичајног одељења моје библиотеке“.


Стручни тематски скуп, који се девету годину заредом одржава, окупио је библиотекаре „завичајце“ из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине. Овогодишња тема скупа дала је излагачима радова слободу да представе историјат и најзначајније аспекте рада и деловања завичајних одељења својих библиотека. Истакнуте су вредности које ове врсте фондова имају за локалну заједницу, обим, начин набавке грађе, али и иновације које се примењују у њиховом раду. Нарочито је истакнута важност дигитализације ових збирки, како би се грађа учинила доступном што већем броју корисника, али и сачувала од физичких оштећења.

У раду скупа учествовали су библиотекари из Ужица, Бихаћа, Пирота, Бачке Паланке, Плава, Обреновца, Зрењанина, Бијелог Поља, Пријепоља.

Народну библиотеку „Вељко Петровић“ представио је коауторски рад виших дипл. библиотекара Драгане Петрић и Душанке Папић на тему „Завичајно одељење између прошлости и садашњости“. Овим радом приказане су активности одељења и његова трансформација од одељења које „архивира“ прошлост до едукативно-образовних активности са циљем промоције и очувања локалне културне баштине.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here