La Reina – роман првенац Зоране Радаковић

Реченице су кратке, модерне, градске, коришћена је популарна терминологија. Зато читалац лако не испушта „La Reinu“ из руку

454

БАЧКА ПАЛАНКА – У издању „Штампарије Станишић“ изашао је из штампе први роман бачкопаланчанке Зоране Радаковић под називом „La Reina“. Рецeнзију је написао Горан Јовић.

О КРАЉИЦАМА НОВОГ ДОБА (рецензија)

La Reina (шп. Краљица) је повест о Ана Марији, девојци из Београда, која незадовољна једноличношћу живота какав води, одлучује да се јави на оглас за рад у иностранству и добија посао у једном хотелу на Мајорци.

Гете каже да је садржај једног уметничког дела видљив свима, грађа само упућенима или онима који имају нешто да јој додају, а форма малобројнима.

Грађа коришћена за писање „La Reina“ углавном се заснива на ауторкином читалачком искуству, на моделу романтичних, детективских и авантуристичких романа, као и на ауторкиној машти. Све то прилично вешто упаковано у питку причу каква одговара модерном добу.

Тако долазимо и до форме романа. Роман је писан у првом лицу, подељен у нешто више од тридесетак поглавља, обимом невелик, са јасним и амерички вођеним дијалозима, који доминирају већином романа.

Реченице су кратке, модерне, градске, коришћена је популарна терминологија. Зато читалац лако не испушта „La Reinu“ из руку, кад је једном већ започео читање. Такође, ауторка већу пажњу посвећује вођењу приче него градњи карактера и психологије јунака. Тиме је роман добио на динамици и на читљивости.

„Ла Реина“ је након пар књига поезије први прозни оглед Зоране Радаковић. Овај роман је једна животна авантура са поентом да срећа само издалека сја као и да је најлепши део сваког пута повратак кући.

Да резимирам: „La Reina“ је модерно и читко писано штиво, са свим вредностима и сновима које нам доноси текуће доба; писана је искрено, вођена снажним женским духом. Читајте „La Reinu“, она је дете свог времена!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here