Oдржана промоција књиге Ранка Радмана: „Седам дана тама изнад Јања“

У среду, 20. септембра, у просторијама бившег Комитета у Бачкој Паланци, на адреси Жарка Зрењанина 43, одржан је  културни догађај – промоција књиге „Седам дана тама изнад Јања“ аутора Ранка Радмана. 


Ова необична књига, богата занимљивим детаљима и дубоким емоцијама, представља аутентичан приказ догађаја изнад Јања који су обележили једно време и једно место.

Посетиоци су уживали у наступу КУД-а, и дегустацији аутентичних јела из овог краја – погачи, пројама, питама и многим другим специјалитети.

Говорници на промоцији су били професор емеритус др Момчило Сакан, историчар др Жарко Димић и рецензент Леонард Немет, који ће са својим стручним увидима додатно обогатити дискусију.


Књига Седам дана тама изнад Јања која је изашла из штампе 2022 године, има занимљиву историју. То је дело писца и песника Ранка Радмана, рођеног у Љуши 1923. године. Дело је било у рукопису преко 60 година. Унук Ранка Радмана, Бојан Радман је сачувао рукопис који датира из 1963. године и успео га објавити након много година.

****

Ранково детињство се ни по чему није разликовало од детињства друге деце у његовом родном селу Љуши и у Јању уопште; деце која су босонога, али веома срећ- на, од раног пролећа до касне јесени, трчкарала по каме- нитом крашком терену. И Ранко се, као и сви остали, од ране младости укључивао у породични живот и добијао одређена задужења од чувања стоке, прво јагањаца па до оне најкрупније, а у пољу од водоноше до најсложенијих пољопривредних радова у њиви и кошења ливаде ручном косом, кованицом варцарком, урађеном вештим рукама мајстора у Варцару – данашњем Мркоњић Граду. Ни кас- није када је, још као дечак, почео да ради послове дрвосече у шумарском предузећу, затим за време одслужења војног рока, па ни у рату, нико није могао ни претпоставити да ће се Ранко прихватити веома сложеног и хуманог посла на пољу културно-уметничког стваралаштва и тако, на се- би својствен начин, стати на страну невиних жртва и за сва времена обележити њихове патње и страдања.
Неки би рекли да му је то дар од Бога, али је извесно да је имао генетске предиспозиције које је касније развијао у току одрастања у сиромашној, али срећној, породици; у неизмерној љубави оца Крсте и мајке Цвите (рођ Миловац) који су га васпитали у духу људских и Божијих вредности. Извесно је и то да је на њега додатно утицао и страшан злочин који је имао прилике и сам да види и, на одређени Седам дана тама изнад Јања начин, доживи. То је, дакле, тај додатни унутрашњи набој, мотив и инспирација да се све то забележи и овековечи, Сигурно је, међутим, да иза тих његових дела стоји веома озбиљан и мукотрпан рад без кога она не би ни настала. Ранко је поред свих здравствених проблема, рањавања у десну руку, борбе за голу егзистенцију породице и права која су му по закону припадала, као и других недаћа, смо- гао снаге и нашао времена да се, практично левом руком, посвети овако веома сложеном и хуманом послу који је вр- хунски одрадио.
Ранко се у свом специфичном стваралаштву није кретао само у локалним оквирима у борби само за један народ или једну категорију људи. Несебично се сврстао на страну погинулих 128 рудара у Какњу 1965. године и њи- хових 387 деце сирочади. Поклонио им је веома значајно дело под називом: „Глас сирена о смрти рудара“ и ту епо- пеју овековечио за сва времена 1967. године. Урадио је још два рукописа. Први, под насловом: „Крв и суза заједно по трави“. Дело је посвећено мучењу његовог саборца, народ- ног хероја Милана Илића, коме усташе, 15. јула 1941. годи- не, одсецају парче по парче ушију и када се крв са његове браде и сузе његове мајке заједно сливају на траву… Други публикован рукопис: „Ненадна смрт Бориса Крајгера“ је посветио Крајгеровом животу и страдању у саобраћај- ној несрећи 4. jануара 1967. године, на аутопуту код села Мартинаца – Сремска Митровица.
То Ранково епско стваралаштво се прекида изненада када га бахати возач, тада релативно млади Титов „тичић“, тадашњи секретар Главног Комитета Савеза Комуниста Хрватске, (касније један од вођа Хрватског пролећа) Мика Трипало убија у саобраћајној несрећи 19. јуна 1968. го- дине. Породица је за утеху добила телеграм саучешћа и једнократну помоћ и висини једне Ранкове пензије.

Издавач и штампа: Штампарија Станишић Бачка Паланка

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here