У огранку у Обровцу обележен Национални дан књиге

„Кад отвориш књигу, отвори се срце“

Национални дан књиге у Републици Србији и Дан народне библиотеке Србије обележава се 28. фебруара.Тога дана, 1832. године је кнежев секретар, дипломата Димитрије Давидовић упутио писмо кнезу Милошу Обреновићу о уређењу Библиотеке.

Кнез Милош је наредио да се од сваке штампане књиге по један примерак доставља Библиотеци. Библиотека је основана у Књижари Глигорија Возаровића, а тадашњи фонд су сачињавали поклони књига знаменитих људи и оних који су бринули о култури Србије тог времена. Тако да је 28. фебруар узет као дан оснивања најстарије установе културе у Србији, Народне библиотеке Србије!

Огранак у Обровцу Национални дан књиге и ове године обележава дружењем са ученицима. Циљ нам је да децу свих узраста укључимо и мотивишемо, да им приближимо књигу, читање и сам концепт библиотеке као установе намењене свима.

Гости огранка били су ученици I и II разреда са учитељицом Славицом Станковић. Уз читање текстова домаћих аутора за децу, кроз разговор о прочитаним књигама, насловима које би волели да читају и илустровање текстова, малишанима је брзо протекло време у библиотеци. У радости читања коју смо заједнички поделили поново је откривено колико је читање важно и потребно сваком детету. Неговање националне културе и националног идентитета, један је од задатака сваке библиотеке потребног за друштвени и културни живот и напредак сваког поједница.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here