Манифестација „Музеји за 10 – Моћ музеја“ у Бачкој Паланци

Током трајања манифестације улаз ће бити бесплатан

409
Фото: muzejisrbije.rs

Манифестација „Музеји за 10“ је национална музејска иницијатива, највећа у Србији и јединствена у Европи, која се ове године одржава по осми пут под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, а траје од 14. до 20. маја.


Координира је Национални комитет Међународног савета музеја – ICOM Србија.
Током седам дана бесплатног програма, обележавајући Међународни дан музеја, Европску ноћ музеја и Националну недељу музеја, у преко 56 градова и места широм Србије, 122 учесника, на преко 170 локација припремљени су разноврсни садржаји.

Овогодишња тема, проистекла је из теме Међународног дана музеја: МОЋ МУЗЕЈА.
Као јединствена места открића, музеји нас уче о нашој прошлости и отварају видике за нове идеје – два суштинска корака у изградњи боље будућности. Током манифестације „Музеји за 10“ истражите потенцијал музеја у правцу доношења позитивних промена у својим заједницама.

И ове године расписан је наградни конкурс: „Која је супер МОЋ твог МУЗЕЈА?” кроз кратку видео форму, не дужу од 3 минута. Клипови ће бити објављени на друштвеним мрежама, а најкреативнији биће награђени. Ове године 18. Европска ноћ музеја се обележава у суботу 14. маја.

Програм манифестације:

  • У Музеју града у уторак (10.05.) у 18 часова биће отворена изложба графика Кристине Максимовић Козоморе, која је завршила Гимназију „20. октобар“ у Бачкој Паланци, а након тога студирала је на Академији уметности у Новом Саду, Ликовни департман – смер Графика у класи професора Александра Ботића. До сада је учествовала на многим групним изложбама а ово ће бити њена друга самостална изложба. Биће изложене графике дубоке, равне и високе штампе на неколико примера матрице. Тематика графика јесу предмети и поглед на грађевине из сасвим другог угла. Предмети су свакодневни или некадашњи, сачувани од заборава. Графике су рађене у неколико боја и у неколико тиража на Фабриано графичким папирима. Ова изложба трајаће три недеље.
  • Музичка радионица „Чаробна харфа“ биће у Концертној сали Музеја града у уторак 17. маја у 19 часова, коју ће водити Мина Момчиловић Белић, наставник харфе у Музичкој школи „Исидор Бајић“ Нови Сад. Радионица ће пратити пут развоја харфе кроз музику и причу.
  •  Позоришна представа за децу „Астерикс и Обеликс“ биће одиграна у Градском биоскопу у среду 18. маја у 18 часова у извођењу Театра Талија. Необична прича о најјачим Галима, Астериксу и Обеликсу, који као велики јунаци у борби са Римљанима остају немоћни у борби са девојком која им је освојила срца. Може ли им физичка снага помоћи да победе срце? Како се снаћи у борби речима, а не песницама и ко ће им помоћи, видећете у овој изузетно духовитој представи за децу свих узраста.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here