Puno aktivnosti u prvim mesecima ove godine

Kulturni centar Bačka Palanka

175

O dešavanjima u prvom tromesečju u Kulturnom centru Bačka Palanka, govorila je Olja Nađ, direktorka ove ustanove.


– Možemo biti prezadovoljni funkconisanjem KC Bačka Palanka, odnosno Muzejom grada, u prvom tromesečju ove godine, rekla je odmah na početku Olja Nađ.

– Sam interes posetilaca za muzej i njegove postavke i eksponate, kao i za muzejske sadržaje je bio odličan. U pitanju su bile i izložbe koje se organizuju u Galeriji muzeja, koja je opremljena upravo za gostujuće izložbe.

– Moramo se zahvaliti dizajnerki, masteru scenskog dizajna, gospođici Tijani Sićević, koja je vrhunski saradnik Muzeja grada. Taj deo našeg delovanja, turisti, građani i školska deca posećuju svakodnevno uz striktno poštovanje epidemioloških mera i zabrana.

– Drugi smer našeg delovanja je radionička delatnost, konstantno svake srede se održavaju radionice od 18 do 19 časova. Imamo i manifestacije posvećene ženama i ženskom preduzetništvu; manjinskim etničkim grupama, konkretno Romima ili kulturna dešavanja.

– U najavi zbivanja u budućnosti ističemo nastavak postavljanja izložbi; nastavak radionica („Lepota kroz vekove“), nastavak radionice grafike za decu koja se pokazala zaista fantastično; nastavak svih onih zbivanja po kojima je naš muzej prepoznatljiv. Prijavili smo se za manifestaciju „Muzeji za 10“, u kojoj učestvujemo redovno; najavljujemo bogat program, izložbu Dragane Olujić, „Motivi sa morskog dna“, koju je obezbedila Tijana Sićević, a sa ponosom najavljujemo izložbu iz Madlenijanuma iz Beograda, to će biti prikaz kostima iz jedne predstave u našoj izložbenoj sali koju smo za tu svrhu posebno opremili.

– U muzejskom klubu svakodnevno ima puno dece (naravno uz poštovanje epidemioloških mera) koji su tu na radionicama, a posebno nam lepo ide škola crtanja i slikanja.

– Digitalizaciju privodimo kraju, tako da naši muzejski eksponati će biti dostupni širom Srbije, ali i sveta. Sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu spomenika istražujemo bačkopalanačku prošlost, kako bismo neke zapostavljene ugledne porodice posebno proslavili.

– Poštovanje žena se nastavlja i u aprilu, a ističemo da je prethodni mesec mart, bio mesec žena. Imali smo divan likovni i literarni konkurs „Priča o četiri lutke“, koji je raspisao Muzej grada, najviše nam je odgovorilo dece iz Paraga, tamo su otišle i 33 nagrade u OŠ „Braća Novakov“, žirirala je Tijana Sićević, a uz nju glumica Kalina Kovačević i modni kreator Jasmina Dugić.

– Nastavljaju se i manifestacije posvećene Romima, pred nama je Dan Roma. Nastavlja se i priprema naših takmičara za projekat „Srbija u ritmu Evrope“.

– Konkurisali smo na četiri projekta u Pokrajini i na dva u Ministarstvu i očekujemo pozitvne rezultate.

– Pripremamo i uskoro treba da izađe iz štampe „Enciklopedija rok muzike u Bačkoj Palanci“ a mi se bavimo istraživačkim radom svakodnevno, kako bi rok bio predstavljen u najboljem svetlu.

[rev_slider alias=“belotehna-nova“][/rev_slider]

 

– U aprilu nastavljamo da sređujemo dvorište muzeja, treba postaviti posebnu binsku konstrukciju, treba još dodavati zelenila, pravimo jednu botaničku baštu sa retkim biljkama. U naredna dva meseca radićemo ograđivanje samoga muzeja, kako bi on bio potpuno zaštićen.


Pogledaj: Održana još jedna radionica grafike u Muzeju grada

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here