Извештај о 66. фестивалу музичких и балетских школа Србије

Интервју са Иваном Данилов, директорком ШОМО "Стеван Христић"

Почев од 07. до 14.маја 2023. одржао се Фестивал Музичких и Балетских школа Србије, а реализатор фестивала била је ШОМО „Стеван Христић“ из Бачке Паланке и то по први пут за протеклих 66 година. Овај мали колектив наставника, на одушевљење свих гостију, показао се као посвећен и добар домаћин и нашу Војвођанску енергију пренео на све придошлице из целе Србије.

Током 8 дана фестивала Бачку Паланку је посетило преко 1.000 посетилаца, а око 620 ученика из 60 музичких школа наступало је на такмичарском делу програма. У категотрији солиста најбоље се пласирала ОМШ „Владимир Ђорђевић“ из Београда, у категорји камерних ансамбала СМШ „Војислав Вучковић“ из Чачка, а у категорији оркестара СМШ „Стеван Мокраљац“ из Пожаревца.

Ученици из наше музичке школе су такође остварили веома запажене резултате, екипа солиста освојила је I награду са просеком од 93,25 бодова, а оркестар хармоника I награду и то као другопласирани са 98,33 бода. После 12 година оркестром наше музичке школе поново руководи Сандра Милутиновић и кроз само пар месеци могли смо поново да осетимо дух дружења и труда међу нашим младим хармоникашима, а који она успешно буди и предводи.

Такође, током фестивала реализовано је чак 5 вечерњих концерата у којима су могли да уживају наши суграђани. Оно што је примећено јесте да су гости овај Фестивал издвојили као један од набоље организованих фестивала до сада и заиста су уживали у нашој варошици. Родиле су се идеје о реализацији неких озбиљних пројеката и музичких кампова.

Директорка ШОМО „Стеван Христић“, Ивана Данилов:

– Као директор школе и самог фестивала желим да изразим велику захвалност свим људима који су подржали ову манифестацију и помогли да заједничким снагама град прикажемо у правом светлу. Пре свега ту је сарадња са локалном самоуправом, председником Браниславом Шушницом и његовим сарадницима који су нам од првог дана били наклоњени и омогућили да гостима приуштимо пре свега диван простор за саму реализацију такмичења, а затим и многе друге погодности везане за гостопримство.

Такође истакла бих дивну сарадњу са директорком Културног центра, Ољом Нађ, која је учествовала у читавој организацији и реализацији фестивала и својом наклоношћу пружила велику подршку у сваком погледу. На моју велику радост, подршку фестивалу су радо пружили и велики и мали привредници наше општине те смо се могли поносити заједништвом које је било очигледно.

Једна од најлепших ствари које су пратиле фестивал јесте што су ђаци наше школе били домаћини својим другарима из удаљенијих места, почев од Грачанице, преко Кладова, Зајечара, Пријепоља, Бујановца, Неготина и тд.

Родила су се дивна пријатељства деце која су размењивала искуство, проводила вечери уз музику и била угошћена од стране дивних родитеља наших ђака, којима се овим путем најсрдачније захваљујемо!

За крај овогмалог резимеа овако велике и значајне манифестације желим да се захвалим свим запосленима у музичкој школи „Стеван Христић“. Оно што су пружили током припрема и реализације фестивала остало је уразано у срцима свих посетилаца. Истичем да се ради пре свега о великој одговорности, срдачности и посвећености сваком детаљу и свакој особи уз највећу пажњу. То им није било потребно рећи, једноставно се право богатство наше школе, кадра, ђака и родитеља видело на делу.

Ја сам добила много похвала за веома висок ниво организације, а субјективно сам и сама била затечена лакоћом којом је све било реализовано, не зато што нисам очекивала то од својих запослених, већ зато што је сваки појединац показао да поседује оно што нас сада као колектив и јавно издваја, а то је одговорност, љубав и посвећеност.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here