Organizuje se 15. „Festival vojvođanske tambure“

ŠOMO "Stevan Hristić".

1175

Šta se dešava u školi za osnovno muzičko obrazovanje „Stevan Hristić“ iz Bačke Palanke, saznali smo od direktorke Sandre Milutinović.


Sandra Milutinović

– Nastava u drugom polugodištu u našoj školi je krenula bez smetnji, pripremamo se za takmičenja, prelazimo nastavni plan i program, a oko stotinu naših učenika se priprema za školsko takmičenje krajem aprila.

Naše izdvojeno odelenje u Baču radi, takođe, po planu a učenici učestvuju podjednako u svim dešavanjima škole i putuju u Palanku na probe orkestra. U našoj školi, po običaju, poslednje nedelje februara, održavani su koncerti učenika „Javni čas“. Njihov nastup podeljen je na tri koncerta, kako bismo njima obuhvatili što veći broj učenika.

U sredu, 28. februara, na „Javnom času“ nastupili su učenici klavira i harmonike, sledećeg dana nastupili su učenici violine, gitare i flaute, a trećeg dana učenici tambure, klarineta i harmonike. Moram dodati, da trend velike posećenosti naših koncerata od prošle, nastavlja se i ove, 2018. godine.

Pomenuti koncerti su korisni za sve učenike naše škole i one koji ne idu na razna takmičenja, kao i za one koji će tamo nastupiti, pošto polako ulazimo u period kada ona kreću i van i u samoj školi. Pred nama je i jedan koncert, koji se zbog određenih razloga pomerio na 11. april, a to je nastup nastavnika škole, a biće humanitarnog karaktera. Mogu reći, da je među njima velika zainteresovanost i da će mnogi aktivno nastupati. Na pomenutom koncertu će se pojaviti i orkestar harmonika bivših učenika, pojačan nastavnicima.

Ovaj orkestar se sprema i na odlazak u Pulu, zajedno sa malim orkestrom škole, na 43. susret harmonikaša. Svi koncerti održavaju se u koncertnoj sali naše škole.

Posebno bih izdvojila nešto što se prvi put dešava u našem gradu, a ponosni smo na to, naime, 14. marta održaće se kod nas 15. „Festival vojvođanske tambure“. Okuplja učenike osnovnih i srednjih muzičkih škola Vojvodine: Ada, Apatin, Bečej, Vrbas, Kikinda, Kula, Pančevo, Ruma, Sremska Mitrovica, Subotica, Sombor, Stara Pazova i domaćin, Bačka Palanka.

Takmičenje će se odvijati u tri discipline: solisti, kamerni sastavi i orkestri. Solisti će se takmičiti u koncertnoj sali u školi, a sastavi i orkestri u bioskopu. Zainteresovani će imati priliku da se na veb sajtu škole blagovremeno obaveste o svim podacima vezanim za festival.

U pripremi ovako masovnog festivala, puno nam je pomoglo višegodišnje iskustvo u organizovanju školskih takmičenja. Oformili smo tim, pripremamo se korak po korak i verujem, da ćemo biti dobri domaćini ovog renomiranog susreta vojvođanskih tamburaša – zaključila je na kraju Sandra Milutinović, direktorka ŠOMO „Stevan Hristić“ iz Bačke Palanke.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here