Put ka očuvanju vojvođanske gajdaške muzike

1031

Udruženje građana „Vojvođanski gajdaši“ iz Sivca, Udruženje građana“ Banatske gajde“ iz Zrenjanina i Udruženje građana „Vojvođanski narodni orkestar Gajde“ iz Bačke Palanke 22. jula 2018. godine potpisali su Sporazum o međusobnoj saradnji.


Potpisani akt predstavlja prvi konkretno realizovani zajednički „posao“ koji je pre nekoliko nedelja dogovoren za zajedničkom sastanku u Neštinu.
Potpisanim sporazumom Udruženja su se obavezala na zajedničko delovanje i pomoć u reašavanju konkretnih problema sa kojima se pojedinačno susreću.

Isti smatraju da će potpisani sporazum doprineti ozbiljnosti pri apliciranju na konkurse i javne pozive kod domaćih i stranih donatora, samim tim što će se rad jednog udruženja automatski manifestovati i na teritoriju drugih dvaju opština.

O značaju potpisanog akta govori i činjenica da su se strane potpisnice obavezale da do kraja 2018. godine izrade i usvoje Strateški dokument za očuvanje i negovanje vojvođanskih gajdi i gajdaške muzike – prvi ovog tipa na našim prostorima. Na dalje dogovoreno je formiranje zajedničkog scenskog programa, pomoć u realizaciji edukativnih kampova…

„Posebno nam je drago da je baš VNO „Gajde“ idejni tvorac i stožer potpisanog sporazuma, te da će se Bačka Palanka kroz ovu saradnju dodatno pozicionirati na kulutrno-turističkoj karti Vojvodine“ kažu iz Vojvođanskog narodnog orkestra „Gajde“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here