Председник FIFA-е жели да се Светско првенство одржава сваке 3 године

Фото: Pixabay

Гианни Инфантино, председник FIFA-е, веома је задовољан успехом који је постигнут овогодишњим Светским првенством у Катару, па је ентузијастично изјавио да би желео да се Светско првенство одржава сваке три, уместо сваке четири године.


Према извештају Daily Mailа, он сматра да је зимско одржавање овог турнира донело велику промену, и то у позитивном смислу. Приход овогодишњег Светског првенства премашио је 6.2 милијарде фунти, што је готово 840 милиона више него на претходном Светском првенству које се одржало у Катару.

Да се подсетимо, победу у Катару ове године однела је репрезентација Аргентине, која је пре почетка такмичења била други фаворит за победу након Бразила, према сајту Najboljekladionice.

Инфантино сматра да је трогодишњи циклус логичан корак јер је популарност међународног фудбала у константном порасту. Ипак, до 2030. године не можемо очекивати никакву конкретну промену, нарочито јер су досадашњи предлози да се Светско првенство одржава сваке две године убрзо били одбачени.

Арсен Венгер водио је идеју да се овај турнир одржава на двогодишњем нивоу, па је тада FIFA одлучила да спроведе анкету. Анкета се спроводила на узорку од 15.000 навијача, а гласила је “Колико често бисте желели да видите FIFA Светско првенство?”.

Резултат ове анкете је био да је 45% навијача рекло сваке четири године, 14% навијача сваке три године, 30% навијача је рекло сваке две године и 11% навијача изјаснило се да би желели да се Светско првенство одржава сваке године.

Што се тиче Инфантинове изјаве, како Маил преноси, FIFA је одбила да да било какав коментар, а Инфантино је у свом интервјуу додао:

“Детаљи ће бити развијени у догледно време, а ми ћемо одлучити где ће се то одржати у наредних неколико недеља или месеци у консултацији са свим заинтересованим странама. Савет FIFA-е донео је сада принципијалну одлуку да се одржи то Светско клупско првенство. Али не заборавите, ми смо били једина фудбалска организација на свету, мислим у сваком случају, на међународном нивоу која није организовала такмичење током пандемије. Сви остали су одложили своја такмичења, па их скратили и одиграли, а ми смо имали планирано Светско клупско првенство 2020. са 24 тима. То је отказано. Није замењен нити одложен. То смо урадили јер смо желели да дозволимо Копа Америка, Евро и желели смо да заштитимо здравље и добробит играча и да не оптерећујемо календар.”

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here