Уводи се радикално правило у фудбалу: Утакмице више неће бити исте

Постоје три предлога која се разматрају

Фото: Getty images

Међународна асцијација за правила фудбалске игре (ИФАБ) ових дана одржава занимљиве консултације након које би утакмице могле добити једну велику промену.


Најзанимљивија тачка седнице Скупштине је 3.Б, која се односи на проблем генерисан губитком времена игре. Замена тренутног сата са сатом за заустављање, у стилу кошарке, један је од револуционарних предлога.

Иако звучи готово утопистички, има много људи који траже да се време за игру заустави сваки пут када лопта није у игри. Није, заправо, први пут да се повела расправа оваквих размера.

ИФАБ-у овај „проблем“ није стране природе и жели о томе да расправља. На Светском првенству ФИФА је преко свог арбитражног директора Пјерлуђи Колине поручила да губитак ефективног времена забрињава оне који су одговорни за ногомет.

Заправо, мера је била продужити трајање сваког полувремена како би се ефективно време продужило. На тај су начин су судијске надокнаде биле јако дуге, пуно дуже него иначе, што је у исто време изненадило и изазвало сумње.

ИФАБ, тело задужено за измене правила фудбалске игре, зна да је проблем губитка ефективне игре на столу. Зато ће направити прве консултације између укључених страна како би се знало у којем смеру ићи.

Према Тајмсу, постоје три предлога која се разматрају: повећати време надокнаде, као што је учињено у Катару, задржати тренутну линију иако побољшану и, најреволуционарније од свих, увести сат за заустављањем.

Ову трећу опцију предложио је бивши потпредседник Арсенала Давид Деин, амбасадор енглеског ФА-а и Премиершипа.

„Не кажем да сат треба зауставити сваки пут кад лопта изађе, али за оне инциденте који узрокују највише кашњења: прославе голова, замене, казне, повреде и ВАР“, објаснио је за Тајмс.

Ове недеље биће одржане прве консултације. Главна скупштина у марту морала би одобрити промене, а будући да би то била тако значајна промена, требале би најмање две године пре него што се правило почне примењивати.

ИФАБ се састоји од четири британска савеза који имају по један глас и ФИФА-е која има четири, а сваки предлог да би био изгласан мора имати шест гласова „за“ од укупно осам.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here