У каквој су форми репрезентације пред почетак Мундијала?

Пуно је неизвесности за 32 квалификоване селекције

Фото: Canva

Четири године након што је Француска освојила своју другу титулу, фудбал чека новог господара на Мундијалу у Катару.


Највећи фаворити попут Бразила, Аргентине или Француске плаше се да ће се заглавити у песку током нетипичног Светског првенства које обећава изненађења.

Прво модерно Светско првенство концентрисано на тако малој територији, први планетарни турнир заказан за крај календарске године, прекидом клупске сезоне у Европи, пун је неизвесности за 32 квалификоване селекције.

Већина њих неће имати припреме или серију пријатељских утакмица за ово 22. издање Светског првенства, које ће трајати краће, 28 дана.

Због свега овога, предност ће имати тимови који су већ добро уиграни, као што је Нејмаров Бразил, селекција број 1 на Фифиној ранг-листи, или Аргентина Лионела Месија, шампион Јужне Америке 2021. године и непоражена у 35 мечева.

После 20 година европске доминације (Италија 2006, Шпанија 2010, Немачка 2014. и Француска 2018), да ли је дошло време Јужне Америке? Ово је, на пример, мишљење шпанског селектора Луиса Енрикеа, који као главне фаворите види Аргентину и Бразил.

У потрази за оним што би крунисало његову сјајну каријеру, Меси наводи два велика кандидата за титулу, Француску и Бразил, а после њих ставља Аргентину, Немачку, Енглеску и Шпанију.

„Француска има импресивне играче, врло јасне идеје, баш као и Бразил“, изјавио је раније капитен Аргентине.

Француска, међутим, није у најбољем издању. Килијан Мбапе и његови саиграчи разочарали су на прошлогодишњем Европском првенству пошто су елиминисани од Швајцарске у осмини финала. Али, предвођени освајачем Златне лопте Каримом Бенземом, Французи су се вратили освајањем Лиге нација 2021. године.

Ипак, талас повреда који је захватио репрезентацију Француске, ванспортске афере и лошији резултати, позивају на опрез, поготово што ниједан шампион није одбранио титулу још од Пелеовог Бразила 1962.

Иза тројке Аргентина-Бразил-Француска и у одсуству шампиона Европе Италије, која се није квалификовала, у песку пустиње назире се караван осталих кандидата за титулу од вицешампиона Европе Енглеске, подмлађених Шпаније и Немачке, преко Холандије и Белгије.

Одатле и мишљења да би аутсајдер могао да подигне трофеј 18. децембра на стадиону Лусаил. Ту су Хрватска, вицешампион света из 2018, шампион Африке Сенегал, Португал Кристијана Роналда или Уругвај предводјен Луисом Суаресом и Единсоном Каванијем.

У овом необичном контексту, питање је хоћемо ли видети добру представу? Фудбалски стручњаци уверавају да хоћемо јер ће звезде које играју у Европи стићи у доброј форми.

„Предност овог Светског првенства је што ће играчи бити мање уморни, физички и психички“, рекао је Клебер Шавијер, помоћник бразилског селектора Титеа.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here