Фудбалер Црвене звезде Радован Панков говорио о свом пореклу

Породица Радована Панкова са очеве стране је из Товаришева, а са мајчине из Бачке Паланке, а открио је и даљу историју својих предака

Фото: Званични портал ФК Црвена звезда

Породица фудбалера Црвене звезде Радована Панкова са очеве стране је из Товаришева, а са мајчине из Бачке Паланке. Одрастао је у Новом Саду, али је открио да је пореклом са Косова и Метохије.


Трагичан губитак оца

Звездин штопер трагично је изгубио оца са 11 година. У саобраћајној несрећи у децембру 2006. страдала су браћа Милош и Љубиша Панков. Рашин покојни отац играо је такође фудбал, био је и председник ФК Војводина Товаришево. У Товаришеву се одржавају меморијални турнири „Браћа Панков“.

Радован је име добио по деди, Радовану Панкову, који је током деведесетих обављао низ важних политичких функција. Био је председник војвођанских социјалиста, као и министар за дијаспору у влади Радомана Божовића. Крајем деведесетих био је члан Главног одбора СПС-а.

Дефанзивац црвено-белих добро је упознат са својом лозом, временом и начином доласка на просторе Војводине, па и о томе како су његовим прецима у Аустроугарској променили презиме.

Мало је фудбалера који су успели да се остваре као академски грађани. Један од таквих је и Радован Панков (27), па отуда и није чудо што се интересује за ствари које нису само везане за спорт.

Играч црвено-белих био је гост на Звезда ТВ током припрема у Турској, где је причао о разним темама. На питање колико познаје историју својих предака и порекло дао је интересантан одговор:

– Познајем поприлично. Деда води евиденцију, причао ми је доста о томе када сам био мали. Имамо породично стабло и знам о сваком по нешто. Порекло је познато десет или 12 колена уназад. Знам да смо дошли са сеобом патријарха Арсенија Чарнојевића у простор данашње Војводине – рекао је Радован Панков и наставио:

– Раније смо живели у царској Србији, тачније околини Призрена. Не знам тачно где. Презивали смо се Панковић. Знамо сви да су Аустроугари, а касније и Немци свима секли „ић“ из презимена и додавали „ски“, „ин“, правили ружна презимена. Покушавали су да нам исеку корене што им није успело.

Панков је причао и о свом деди

– Требало је да се зовем Немања, али је тата одлучио пар дана пред порођај да ћу се звати Радован. Поносно носим дедино име. Заменио ми је очинску фигуру у породици.

Потом је појаснио и колико му значи факултетска диплома.

– Академски сам грађанин. Завршио сам факултет за спорт Алфа БК Универзитета у Београду пре непуне две или три године. Почео сам на редовним студијама економског факултета, али није било могуће у том тренутку редовно да студирам. Већ сам играо тада за први тим Војводине. Међутим, прешао сам на други факултет и успешно завршио – истакао је Радован Панков.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here