Сад је јасно – Србија је на Олимпијским играма!

Сјајан успех! Србија на Олимпијским играма!

Фото: Starsport

После утакмице Канада – Словенија постало је јасно да је кошаркашка репрезентација Србије обезбедила учешће на Олимпијским играма у Паризу 2024. године.

Изабраници Светислава Пешића остварили су циљ који су зацртали пред пут у Манилу, када су рекли да ће пробати да изборе учешће у Паризу.

После паузе коју су “Орлови” направили када нису успели да изборе учешће у Токију 2021. године, сениорска селекција најбољих српсих кошаркаша враћа се на највеће спортско такмичење на свету.

Будући да је Канада у четвртфиналу у Манили обезбедила пласман у полуфинале победом над Словенијом, јасно је да су две најбоље европске селекције на Мундобаскету Србија и Немачка. На тај начин су тимови Светислава Пешића и Гордона Херберта испунили квоту за два најбоља европска тима на Светском првенству и обезбедили директну “визу” за такмичење у престоници Француске наредног лета.

Србија је у Рио де Жанеиру, последњи пут када је учествовала на ОИ, освојила сребрну медаљу.

Раније су, поред Србије и Немачке, на Мундобаскету пласман на олимпијски турнир обезбедили Јужни Судан (најбоља афричка репрезентација на СП), Јапан (најбоља азијска репрезентација на СП), САД и Канада (најбоље америчке репрезентације на СП), Аустралија (најбоља репрезентација из Океаније на СП) и Француска (домаћин ОИ).

То значи да су остала отворена још четири места за Олимпијске игре, а за њих ће бити организована четири квалификациона турнира која ће се одржати од другог до седмог јула 2024. године. Локације одржавања квалификационих такмичења још нису познате.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here