У току обнова куглане у Спортском центру „Тиквара“

Куглање по новим стандардима

Фото: Дневник, Ф. Бакић

БАЧКА ПАЛАНКА: У току је обнова куглане, која се налази у приземљу спортске хале „Тиквара”, а рок за завршетак радова је три месеца.


Реч је о инвестицији вредној готово 20,6 милиона динара, с ПДВ-ом. Имајући у виду да је спортски објекат изграђен почетком осамдесетих година прошлог века, те да од тада није мењана опрема, планирана је модернизација куглане и прилагођавање важећим стандардима и критеријумима такмичења, што пак подразумева адаптацију простора и уградњу нове опреме.

Установа за спорт и рекреацију у поступку јавне набавке реконструкцију куглане и уградњу нове опреме поверила је предузећима „Arx bowling” из Загреба и „Чегар-електро” из Бачке Паланке, које ће радове изводити по пројекту новосадске фирме „Заштита и инжењеринг”.

Комплекс „Тиквара“ налази се у приобалном делу Бачке Паланке намењеном за спорт и рекреацију, у брањеној зони иза насипа на око 415 метара од Дунава. Куглана је смештена у приземљу у југоисточном делу објекта. Како је у тендерској документацији објашњено на првобитни габарит, накнадно је дограђен анекс са салама за борилачке и плесне спортове, а почетком новог миленијума дограђено је и адаптирано поткровље.

Један од покрајинских 57 пројеката

Представницима локалних самоуправа, школа и спортских центара средином јуна претходне године уручени су уговори за 57 пројеката за изградње, одржавања и опремања спортских објеката, укупне вредности 225 милиона динара, који се реализују путем Покрајинског секретаријата за спорт и омладину. Реч је о 39 пројеката школске спортске инфраструктуре и 18 јавне спортске инфраструктуре, међу којима је и куглана у склопу Спортске хале „Тиквара“ у Бачкој Паланци.

По прописима и стандардима, који су важили када је хала грађена, куглана с четири стазе и бифеом, корисне површине 253 квадратна метра изведена је као двонаменски простор – куглана и атомско склониште. Како се може приметити, постојећи габарити и функционална организација простора се задржавају, без измена на конструкцији, док ће сва опрема, контролни столови, аутоматика, ормарићи за прихват кугли и остало, бити демонтирани, и замењени новим, што ће бити учињено и с подним и зидним облогама, а предвиђено је и постављање нове хидро изолације, као и електро инсталација.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here