Da li nekom smetaju nestranački direktori škola u Bačkoj Palanci?

12327

BAČKA PALANKA: Iako je od početka školske godine prošlo gotovo mesec dana, Gimnazija „20. oktobar“ u Bačkoj Palanci još uvek nema direktora.


Nastavničko veće većinski je i u roku izabralo dosadašnju direktorku, magistra biologije, Tamaru Antić, svoju odluku poslali su nadležnima, međutim ministar je do sad nije postavio za direktora. Ministar prosvete Mladen Šarčević, 3. septembra dao je izjavu listu „Danas“ u kojoj je rekao da će postavljati one direktore koje većinski izabere nastavničko veće. Ipak, u ovom slučaju, do sad to nije urađeno, a za vršioca dužnosti direktora izabrana je osoba koja se nije našla ni među kandidatima.

mr Tamara Antić

Za vreme svog mandata kao direktor bačkopalanačke gimnazije, mr Tamara Antić, stekla je veliko poštovanje kako svojih kolega tako i roditelja i učenika. Škola je u tom periodu dobila veliki broj nagrada i priznanja za uspehe kolektiva i đaka. Tamara Antić je nestranačka ličnost. Da li će uprkos njenom odgovornom i uspešnom radu, ipak prevagnuti ovaj drugi tas i tako naneti štetu ne samo njoj i kolektivu ove škole već možda i učenicima?

Istraživali smo šta se i zašto dešava u bačkopalanačkoj Gimnaziji

Odgovora nadležnih nema. Zbog cele ove situacije zaposleni i sindikat Gimnazije „20. oktobar“ pisali su Ministru prosvete Mladenu Šarčeviću u kom traže ili da imenuje izabranog kandidata ili to odbije uz obrazloženje.

Ukoliko se to ne desi, oni su najavili protest za petak 28.09., a zatim i štrajk skraćenjem časova na 30 minuta u ponedeljak 1. oktobra. Ukoliko ni do ponedeljka 8. oktobra od ministra ne dobiju adekvatan odgovor, zaposleni potpuno obustavljaju rad.

„Iako postoji mogućnost da zbog potpune obustave rada zaposleni dobiju otkaz, to ih ne sprečava da se ujedine i do kraja se izbore za izbor direktora koji je izglasan velikom većinom. Po zakonskoj proceduri, nakon izbora direktora od strane nastavničkog veća, svoje mišljenje treba da da Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, međutim oni to nisu uradili. Kako nam je posle rečeno iz ministarstva, oni ne znaju šta se dalje radi u takvim slučajevima. Mi se sad pitamo ako ne znaju oni koji su pravila i zakone pisali, ko treba da zna“, rekao je za BAP VESTI predstavnik opštinskog sindikata Stevan Jurić.

„Zaposleni i sindikat Gimnazije „20. oktobar“ u Bačkoj Palanci smatraju da nema nikakvih prepreka da ministar imenuje kandidata koji je dobio poverenje nastavničkog veća, kojeg je predložio školski odbor. Činjenica da Pokrajinski sekretarijat nije dao saglasnost ni jednom kandidatu koji je učestvovao na konkursu, po nama nije prepreka za imenovanje direktora“, stoji u saopštenju sindikata.

Zakon o osnovnom obrazovanju u članu 123, stav 2 i 3 propisuje:

„Direktora ustanove čije sedište se nalazi na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine imenuje ministar, uz prethodno pribavljenu saglasnost nadležnog organa autonomne  pokrajine. Ukoliko nadležni organ autonomne pokrajine ne dostavi saglasnost u roku od 15 dana od dana prijema zahteva, smatra se da je saglasnost data.“

Pismo ministru

U pismu ministru pored zahteva za izbor Tamare Antić za direktora stoje i pitanja koja ukazuju na brojne nelogičnosti u ovom slučaju:

  • Zašto za V.D. direktora nije izabran dosadašnji direktor s obzirom da je takva procedura u drugim školama (u ekonomskoj školi za vršioca dužnosti istog dana imenovan je prethodni direktor Tomislav Đuretić)
  • Zašto od 2. jula 2018. (kada su završeni svi inspekcijski pregledi) do 31. avgusta Pokrajinski sekretarijat nije doneo odluku o saglasnosti za direktora škole. Pokrajinski sekretarijat imao je na raspolaganju 55 dana za odlučivanje.
  • Zašto Pokrajinski sekretarijat nije dostavio Ministru prosvete dokumentaciju koju je ova škola dostavila još 29. maja?
  • Zbog čega je nemoguće doći do informacije da li je dokumentacija sa ili bez mišljenja Pokrajinskog sekretarijata uopšte stigla do Ministarstva prosvete?

Zašto je protest zabranjen?

U razgovoru sa Stevanom Jurićem saznali smo da policija nije odobrila održavanje prostesta ispred gimnazije jer se na taj način „ugrožava bezbednost Republike Srbije“.

„Protest ćemo ipak održati, podnećemo zahtev za drugu lokaciju“, kaže Jurić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here