Posle 40. godine „ruke postanu prekratke“ – šta činiti?

Stručni saveti i galerija od 100 fotografija okvira za naočare

2600

Staračka dalekovidost je fiziološki proces koji se javlja kod svih osoba obično u periodu između 40 i 45 godine života i karakteriše se slabijim vidom na blizinu i potrebom nošenja naočara za čitanje kako bi se osigurala jasna slika pri radu na blizinu.

Staračka dalekovidost je pre svega posledica promena na očnom sočivu, pri čemu dolazi do smanjenja njegove elastičnosti i sposobnosti  akomodacije.

Akomodacija je fiziološki proces koji postoji kod svih ljudi pri gledanju na blizinu (pri čitanju, radu na kompjuteru…) i karakteriše se promenom zakrivljenosti i povećavanjem prelomne moći očnog sočiva. Akomodacijom, odnosno povećavanjem prelomne moći očnog sočiva, omogućeno je da osoba jasno vidi sliku predmeta i pri gledanju na blizinu. Da ne postoji akomodacija, slike predmeta pri gledanju na blizinu bi bile nejasne i mutne.

Kod očuvane akomodacije se, pri gledanju na blizinu, svetlosni zraci seku tačno na mrežnjači i omogućavaju jasnu sliku.

Zbog promena na očnom sočivu i smanjenja njegove elastičnosti, vremenom dolazi do postepenog slabljenja akomodacije. Ovo se javlja kod svih osoba. Oko 45. godine života, akomodacija je toliko oslabljena, da se kod osoba u tim godinama javlja potreba za nošem naočara za čitanje (blizinu).

 

Kod oslabljene akomodacije se, pri gledanju na blizinu, svetlosni zraci seku iza mrežnjače, što za posledicu ima nejasnu sliku.

To se obično primeti tako što, kod osoba posle 40. godine života  „ruke postanu prekratke“ i osoba pokušava da dobije jasnu sliku pri čitanju i radu na blizu odmicanjem posmatranog predmeta.

[wonderplugin_slider id=14]

 

Veliki broj osoba upravo tada, kad ne može više da čita i radi na blizu bez naočara, po prvi put dođe na oftalmološki pregled. Prepisivanjem odgovarajućih naočara za čitanje, sa plus dioptrijom, se ponovo omogućava jasan vid na blizinu.

Staračka dalekovidost (presbiopija) je proces koji vremenom napreduje. Očno sočivo sve više gubi svoju elastičnost, akomodacija sve više slabi i potrebna je sve veća plus dioptrija za čitanje. Zato je potrebno menjati dioptriju na naočarima za čitanje svakih par godina. Osobe obično same primete da im stare naočare za čitanje ne odgovaraju više i dođu na oftalmološki pregled kako bi dobili novu dioptriju za rad na blizu.


A kako da izaberete savršen okvir za naočare?

Osim što imaju funkciju korekcije vida, dioptrijske naočare koje se danas proizvode zadovoljavaju i estetske standarde, pa mogu da predstavljaju i poseban modni ukras.

Zora Šarac – dipl. optometrista, predstavnik Srbije u Evropskom savetu optike i optometrije (ECOO).

Pri izboru dioptrijskih naočara mora se prvenstveno voditi računa o njihovoj nameni, a to je korekcija vida, naglašava spec. optometrije Zora Šarac i dodaje da naočare nikada ne treba kupovati na ulici, jer je potrebno uveriti se da one imaju adekvatnu potvrdu o svom kvalitetu i poreklu.

„Bez obzira na modu, ne smete zaboraviti da se dioptrijske naočare nose na licu, pa moraju biti i komforne. Takođe, pošto su one vrlo uočljive ljudima sa kojima se srećemo, treba da budu skladne i lepe“, dodaje Zora Šarac.


Saveti za odabir okvira za naočare

MODERNI OKVIRI – UKRAS ZA LICE

Modni dizajn dioptrijskih naočara menja se iz godine u godinu prateći druge modne trendove, tako da vodeći proizvođači ekskluzivnih brendova svake godine lansiraju kompletno nove kolekcije modela naočara.

Pri odabiru okvira za naočare koji pristaju vašem licu neophodno je obratiti pažnju na oblik lica, boju tena, boju očiju i boju kose.

a) Oblik lica

1. Ovalno: Ovakvo lice je najčešćeg i najuniverzalnijeg oblika. Ukoliko ste u ovoj grupi možete nositi različite modele naočara, kao što su: mačkaste, pravougaone, sa debljim ili tanjim okvirom.

2. Kockasto: Ovom obliku lica, sa izraženijom vilicom, najlepše stoje velike naočare sa debljim, okruglim okvirom, ili elipsoidnog oblika.

3. Okruglo: Ukoliko imate okruglasto lice, trebalo bi da nosite okvire pravougaonog oblika, mogu biti manje ili veće, a preporučljivo je da budu deblji.

4. Srcasto: Kada imate ovakav oblik lica onda  imate i veliki izbor naočara za vas. Možete nositi naočare okruglog, mačkastog ili leptirastog oblika, sa debljim ramom, manje ili veće.

5. Dijamant – Da biste stvorile vizuelnu proporcijalnost lica treba da birate naočare koje imaju jači gornji deo rama jer će tako stvoriti balans sa vilicom. Takođe. ram gornja ivica rama treba da bude malo šira od vilice da se stvore pravilne proprcije lica.

b) Boja tena

Boja tena je primarna u određivanju boje. Sve boje tena spadaju u dve kategorije – plavu (hladnu) ili žutu (toplu). Hladan ten ima plave ili ružičaste nijanse, a topli ten ima narančaste ili žute. Maslinasti ten se smatra hladnim zbog kombinacije plave i žute.

c) Boja očiju

Boja očiju je sekundarna u određivanju boje zbog mnogih varijacija. Na primer, plave oči mogu varirati od hladne, skoro ljubičaste, do blede, sivo-plave koja je topla. Smeđe oči mogu varirati od svetle (tople) do srednje smeđe i hladne, skoro crne boje.

d) Boja kose

Boje kose se dele na tople i hladne. Crvenkasto plava, platinasta, plavo-crna, bela, kestenjasta, sivkasta ili boje pepela su hladne. Tople boje kose su zlatna, smećkasto crna, zlatno smeđa, narandžasta ili prljavo siva.

Pogledaj: Saveti za vaš zdrav i oštar pogled

Kako odabrati boju okvira?

Nakon što odredite jeste li „topli“ ili „hladni“, onda možete odabrati i boju okvira koja vam najviše pristaje.

Boje okvira koje najbolje pristaju toplom tenu su: kamel, zlatna, bakrena, boja breskve, narandžasta, koralna, nijanse bele, žarko crvena, topla plava i oker.

Za hladnu boju tena, najbolje boje okvira su: crna, srebrna, crveno-smeđa, plavo-siva, boja šljive, ružičasta, plava i tamna boja jantara.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here